Studio Artis

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Studio Artis 1
Studio Plantage in december 2010
Plaats Plantage Kerklaan 36
1018CZ Amsterdam
Eigenaar Artis en EMG
Oppervlakte 153 m2[1]
Lengte 14,6 meter[1]
Breedte 10,5 meter[1]
Hoogte 5,44 meter[1]
Kleedkamers 1[1]
Portaal  Portaalicoon   Media
Studio Artis 2
Eigenaar Artis en EMG
Oppervlakte 159 m2[1]
Lengte 14,2 meter[1]
Breedte 11,2 meter[1]
Hoogte 5,75 meter[1]
Kleedkamers 1[1]
Portaal  Portaalicoon   Media

Studio Artis is een televisiestudio in de zogenaamde Nieuwe ledenlokalen van de dierentuin Artis in de Plantagebuurt van Amsterdam. In 1990 werd deze studio onder de naam Studio Plantage geopend door Ischa Meijer samen met de manager Fieldproduction (een camera techniek van het NOB) die de studio realiseerde en is lange tijd in het beheer van DutchView geweest. Delen van het gebouw fungeerden ook lange tijd als bevolkingsregister van Amsterdam.

Vanuit de studio werden diverse programma's uitgezonden, zoals Buitenhof, Holland Sport, De Wereld Draait Door, Pauw & Witteman, De Leugen Regeert, Zomergasten en De Plantage.

Omdat Artis, eigenaar van het pand, dit wilde gaan verbouwen om het zelf weer in gebruik te nemen, moest DutchView in het voorjaar van 2010 op zoek naar een nieuwe locatie. De nieuwe studio's op het Westergasfabriek-terrein in Amsterdam zijn de nieuwe bestemming. Vanaf september 2010 worden de programma's De Wereld Draait Door, Pauw & Witteman en Kunststof TV vanuit de nieuwe locatie uitgezonden. De radio-uitzending van Tros Muziekcafé op zaterdagmiddag is verhuisd naar De Vorstin in Hilversum.

PowNed is gestopt met het dagelijkse nieuwsprogramma PowNews en het programma Boeken van de VPRO zit tegenwoordig in de Hortus. Ook het programma Buitenhof wordt sinds 2010 uitgezonden vanaf de Hortus.

Een ode aan Studio Plantage is in juli 2012 uitgezonden door de Vara.

In samenwerking met UNITED zijn in 2014 twee studio's verbouwd en geopend onder de nieuwe naam Studio Artis.[2] Sinds 2019 wordt Beau hiervandaan uitgezonden. Jinek en Humberto volgden in de jaren daarna.