TaB Cola

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search

TaB is een Amerikaans colamerk dat specifiek bedoeld is als lightproduct. Het was de eerste light-frisdrank van de The Coca-Cola Company. TaB werd geïntroduceerd in 1963 en is daarna verschillende keren van receptuur gewisseld. Aanvankelijk was het gezoet met natriumcyclamaat, maar dit werd al in 1969 verboden door de FDA. Daarna begon men met het gebruiken van sacharine, maar ook dit werd aanvankelijk verboden in 1977. Het verbod werd even later verworpen door het Amerikaans Congres, maar wel bleef een verplichting van kracht om op de vepakking een waarschuwing te plaatsen dat sacharine kanker kon veroorzaken. In 2000 schrapte Bill Clinton deze verplichting.

Momenteel gebruikt men bij de productie van TaB de in 1984 ingevoerde receptuur met sacharine en een kleine hoeveelheid aspartaam. De verkoop van TaB is sinds de introductie van Cola-Cola Light (in Amerika Diet Coke genoemd) drastisch gedaald, maar toch blijven genoeg mensen TaB drinken om het product te blijven produceren.

History[bewerken]

TaB was na Rite Cola de tweede lightcola ter wereld, waarbij moet worden gezegd dat Diet Rite als echt diëetproduct werd verkocht en niet als cola voor de landelijke consumptiemarkt.[1] Maker Royal Crown Cola was zelfs verbaasd over de grote populariteit van Diet Rite Cola. De Coca-Cola Company had deze populariteit ook opgemerkt en besloot zelf ook een lightvariant op de markt te brengen. Het beleid was echter om de naam Cola-Cola enkel te gebruiken op hun vlaggenschip Coca-Cola, dus besloot men om een andere naam te gebruiken. TaB werd ontwikkeld door de afdeling die ook verantwoordelijk was voor Fanta.

TaB is gedurende de laatste jaren vooral een soort cult-drank geworden met drinkers die zweren bij enkel dit merk. Mede hierom wordt TaB nog altijd geproduceerd; het marktaandeel op de landelijke colamarkt is te verwaarlozen. TaB wordt nu nog verkocht in supermarkten en is verkrijgbaar in blikjes van 12 ounce (ongeveer 0,355 liter) en in mindere mate in petflessen met een inhoud van 2 liter.

Trivia[bewerken]

  • In de film The Jerk met Steve Martin is TaB zijn favoriete drankje.
  • In de film Starsky & Hutch bestrijdt Hutch zijn kater met een beetje TaB zonder prik.
  • In de serie That '70s Show wordt regelmatig TaB gedronken door de personages.
  • In de film Back To The Future wil Marty McFly een TaB bestellen, zich niet realiserend dat dit in 1955 nog niet mogelijk is. Hierdoor wordt gedacht dat Marty een 'tab', een rekening, wil openen.

Externe links[bewerken]