Afri-Cola

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Afri-Cola
Verschillende flessen Afri-Cola en Bluna

Afri-Cola is een colamerk dat wordt geproduceerd in Duitsland. Het merk werd in 1931 geregistreerd door F. Blumhoffer Nachfolger GmbH, het bedrijf dat ook het sinasmerk "Bluna" produceerde. Tegenwoordig is het merk eigendom van Mineralbrunnen Überkingen-Teinach AG.

In de jaren zestig raakte Afri-Cola haar invloed op de Duitse markt kwijt na een harde concurrentiestrijd. In 1998 werd geprobeerd om het merk weer op de kaart te zetten door zich te richten op de "retro" aspecten ervan. Dit bleek enig succes te hebben en Afri-Cola wordt dan ook tot op de dag van vandaag in Duitsland verkocht. De smaak van de drank die in 1998 op de markt werd gebracht, was echter niet hetzelfde als die van de oorspronkelijke Afri-Cola. Ook was de hoeveelheid cafeïne verlaagd van het buitengewoon hoge 250 mg/L naar 150 mg/L, zodat men dit niet speciaal op de verpakking hoefde aan te geven.

Het nieuwe recept viel echter niet in de smaak, en in 2005 werd het cafeïnegehalte verhoogd tot ongeveer 200 mg/L. Daarbij werd cafeïne ook weer aangegeven als ingrediënt op de etiketten. Ook dit mocht niet baten, zodat op 1 april 2006 weer werd teruggegrepen op de oorspronkelijke receptuur met het hoge cafeïnegehalte van 250 mg/L.

Verkrijgbaarheid buiten Duitsland[bewerken | brontekst bewerken]

In het midden van de jaren negentig begon een Amerikaans bedrijf met het importeren van Afri-Cola. Het verkocht de cola voornamelijk in het gebied rondom Seattle met als speerpunt van de reclamecampagne de "highest cafeïne content allowed by law". Het werd daarom gezien als concurrent van andere cola's met een hoog cafeïnegehalte, zoals Jolt Cola en Fukola Cola. Het was enige tijd volop verkrijgbaar in winkels en supermarkten in Seattle, maar is langzaamaan uit het straatbeeld aan het verdwijnen. Afri-Cola kan echter nog steeds worden gekocht in enkele cafés en gespecialiseerde winkels.

Het bedrijf Mineralbrunnen Überkingen-Teinach AG exporteert Afri-Cola zelf naar Frankrijk, Oostenrijk, Saoedi-Arabië, Tsjechië en Zwitserland.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Premium-Cola

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]