Jolt Cola

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Jolt Cola is een colasoort (frisdrank) met een hoog cafeïnegehalte. Jolt werd voor het eerst gemaakt in 1986 en kwam oorspronkelijk in een rood aluminium blik met blauwe horizontale strepen rondom het blik. Het welbekende Jolt Cola logo bestond uit het woord "Jolt" in witte letters met een rode rand en een gele bliksemschicht door de letter "O" heen.

Oorspronkelijk was Jolt Cola vrij controversieel. De eerste advertenties van Jolt Cola waren geneigd gebruik te maken van "sexappeal" om de aandacht te trekken van potentiële jonge (mannelijke) klanten. De eerste producties van Jolt Cola bevatten waarschijnlijk meer suiker dan de huidige samenstelling, maar de latere Jolt Cola bevatte toch evenveel suiker als de cola van andere bekende merken. Jolt Cola bevatte ongeveer net zo veel cafeïne als koffie (gewone koffie, geen espresso of andere 'specialiteiten') en dus twee keer zoveel als Coca-Cola.

Jolt Cola werd oorspronkelijk gemaakt door The Jolt Cola Company in Rochester, New York; later werd de cola gemaakt door Wet Planet Beverages, ook in Rochester.

Jolt Cola had naast cola ook andere drankjes, met de namen Cherry Bomb, Citrus Climax, Orange Blast, White Lightning, Red Eye, en Electric Blue. Ook was er een zogenaamde Jolt Espresso. Er waren ook andere producten die de Joltnaam gebruiken, zoals Jolt Candy en Jolt Gum.

In 2005 had Jolt Cola zijn productassortiment gerestyled. Jolt Cola werd toen verkocht in "Battery cans", batterijvormige flesjes, en het logo werd gewijzigd. De beschikbare smaken zijn toen ook aangepast. De batterycansmaken waren Jolt Cola, Blue, Cherry Bomb, Ultra, en Red.

In 2009 werd Wet Planet Beverages, de producent van Jolt Cola failliet verklaard.[1]

Zie de categorie Jolt Cola van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.