Taeniet

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Taeniet
Widmanstättenstructuur, typisch voor meteorieten met kamaciet en taeniet.
Widmanstättenstructuur, typisch voor meteorieten met kamaciet en taeniet.
Mineraal
Chemische formule γ-(Ni,Fe)
Kleur zilverwit tot metaalgrijs
Streepkleur lichtgrijs
Hardheid 5-5,5 mohs
Gemiddelde dichtheid 7,8-8,22 kg/dm3
Glans Metaalglans
Opaciteit Opaak
Breuk Brokkeling, deformeert eerder dan te breken
Splijting Geen
Habitus Massief, granulair
Kristaloptiek
Ruimtegroep Fm3m
Eenheidscel a = 3,582 Å, Z = 4
Overige eigenschappen
Magnetisme Magnetisch
Bijzondere kenmerken Ductiel, deformeert eerder dan te breken
Lijst van mineralen
Portaal  Portaalicoon   Aardwetenschappen

Het mineraal taeniet is een natuurlijke ijzer-nikkel-legering met de chemische formule γ-(Ni,Fe). Proportioneel bestaat taeniet voor 20 tot 65% uit uit nikkel, en voor 35 tot 80% uit ijzer.

Taeniet komt vaak voor samen met kamaciet, waardoor geëtste gepolijste oppervlakken van meteorieten hun karakteristieke Widmanstättenpatronen verkrijgen. Bij het etsen met salpeterzuur lost het kamaciet in de meteorieten op, terwijl het taeniet onaangetast blijft en zo het Widmanstättenpatroon ontstaat. De textuur waarbij taeniet- en kamacietkristallen op een dergelijke manier met elkaar vergroeid zijn, wordt ook wel plessiet genoemd. Naast taeniet en kamaciet zijn tetrataeniet en antiteaniet de twee andere ijzer-nikkelmineralen die in meteorieten aangetroffen worden.

Eigenschappen[bewerken]

Het zilverwitte tot metaalgrijze taeniet heeft een metaalglans en een zilvergrijze streepkleur. Het kristalstelsel is kubisch-hexoctahedraal. Alhoewel taeniet een 'brokkelige' breuk heeft, heeft het mineraal de neiging eerder te vervormen dan te breken bij bewerking. Taeniet splijt niet. De gemiddelde dichtheid varieert tussen 7,8 en 8,22 en de hardheid is 5-5,5.

Naam[bewerken]

De naam van het mineraal taeniet is afgeleid van het Oudgrieks ταινία (tainia), dat "band, lijn" betekent, en verwijst naar het karakteristieke Widmanstättenpatroon dat ontstaat bij het etsen van gepolijste meteorieten.

Voorkomen[bewerken]

Taeniet is een typisch mineraal in veel meteorieten voorkomt en heeft als typelocatie de Gorge River op het Nieuw-Zeelandse Zuidereiland.

Zie ook[bewerken]

Externe links[bewerken]