Afrikaantje

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Tagetes)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Afrikaantje
Tagetes patula
Tagetes patula
Taxonomische indeling
Rijk:Plantae (Planten)
Stam:Embryophyta (Landplanten)
Klasse:Spermatopsida (Zaadplanten)
Clade:Bedektzadigen
Clade:'nieuwe' Tweezaadlobbigen
Clade:Campanuliden
Orde:Asterales
Familie:Asteraceae (Composietenfamilie)
Onderfamilie:Asteroideae
Geslachtengroep:Tageteae
Geslacht
Tagetes
L. (1753)
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Afrikaantje op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie

Afrikaantje (Tagetes) is een geslacht van eenjarige en meerjarige planten uit de composietenfamilie (Compositae of Asteraceae). Er zijn vele tientallen soorten die van nature voorkomen in de warmere streken van Midden-Amerika en vooral in Mexico. De naam "afrikaantje" slaat dus niet op het gebied van herkomst.

Het afrikaantje is een tuinplant. Aan het einde van de 16e eeuw werden de soorten Tagetes patula en Tagetes erecta in Europa ingevoerd. Sindsdien zijn er vele hybriden verschenen.

Herkomst[bewerken | brontekst bewerken]

De Spanjaarden voerden deze plant in vanuit Mexico. Tijdens de periode van Karel V is deze plant verder uitgezaaid naar Tunesië en Spanje. Nu groeien ze in het wild in vele continenten zoals: Afrika, Europa, Azië, en Noord-Amerika.

Kweek[bewerken | brontekst bewerken]

Afrikaantjes hebben matig voedselrijke grond nodig en veel zon. Op een plek in de halfschaduw kunnen de planten ook goed gedijen. Een vochtige en goed doorlatende grond is optimaal voor de ontwikkeling. Het uitplanten dient te gebeuren in het vroege voorjaar.

De plant doodt wortellesieaaltjes (Pratylenchus-soorten) en houdt insecten uit de buurt, wat haar in de volksmond ook de bijnaam "stinkertje" heeft opgeleverd.

Soorten[bewerken | brontekst bewerken]

Een selectie van de soorten:

  • Tagetes tenuifolia: tot 50 cm hoog, slanke stengels, fijn verdeelde bladeren, gele, rode of oranje bloemen van juli tot september.
  • Tagetes tenuifolia 'Pumila': compacte cultivar van bovenstaande soort
  • Tagetes erecta: tot 80 cm hoog, diep ingesneden bladeren die erg geurig zijn, oranje bloemen die bloeien tot in de herfst
  • Tagetes patula: tot 50 cm hoog, diep ingesneden bladeren, bruinrode bloemen van juli tot laat in de herfst. Er zijn cultivars met diverse andere kleuren.

Afbeeldingen[bewerken | brontekst bewerken]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]