Tarnos

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Tarnos
Gemeente in Frankrijk Vlag van Frankrijk
Tarnos (Frankrijk)
Tarnos
Situering
Regio Nouvelle-Aquitaine
Departement Landes (40)
Arrondissement Dax
Kanton Seignanx
Coördinaten 43° 32′ NB, 1° 28′ WL
Algemeen
Oppervlakte 26,26 km²
Inwoners
(1 januari 2021)
12.920[1]
(492 inw./km²)
Hoogte 0 - 53 m
Overig
Postcode 40220
INSEE-code 40312
Portaal  Portaalicoon   Frankrijk

Tarnos is een gemeente in het Franse departement Landes (regio Nouvelle-Aquitaine). De gemeente telde 12.920 inwoners op 1 januari 2021.[1] De plaats maakt deel uit van het arrondissement Dax.

Tarnos ligt aan de monding van de Adour, tegenover Bayonne. De gemeente heeft een industrieel verleden.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

In de 13e eeuw bestond de parochie Saint-Vincent in Tarnos. Bij de kerk hoorde een hospitaal van de Orde van Malta voor de opvang van pelgrims naar Santiago de Compostella. Tot de 16e eeuw stroomde de Adour noordwaarts door de gemeente langs de kustlijn om bij Capbreton en Vieux-Boucau in zee uit te monden. In 1578 werd de loop van de rivier veranderd door grote werken geleid door ingenieur Louis de Foix. Inwoners van Tarnos voeren op schepen die vertrokken uit de haven van Bayonne, maar tot de Franse Revolutie leefde het merendeel van de bevolking van de landbouw. In de gemeente lagen verschillende kleine gehuchten: Ordozon, Garros, Romatet, Estiey en Boucau.

In de 19e eeuw kwam er industrie in de gemeente met als voornaamste de Forges de l'Adour vanaf 1883. In 1857 kwam de spoorweg. Boucau en Romatet werden van Tarnos losgemaakt en vormden de zelfstandige gemeente Boucau. Er kwamen speciale arbeiderswijken rond de fabrieken met een eigen kerk. Tarnos werd een linkse gemeente en in de staalfabriek vonden geregeld stakingen plaats. In 1939 werd de communistische burgemeester van Tarnos, Joseph Biarrotte, afgezet en in 1942 naar Buchenwald gestuurd.

In 1962 sloot de Forges de l'Adour en werd gezocht naar reconversie met de aanleg van een nieuwe industriezone. Daarnaast won ook het toerisme aan belang met vakantiekolonies voor jongeren.[2]

Geografie[bewerken | brontekst bewerken]

De oppervlakte van Tarnos bedroeg op 1 januari 2021 26,26 vierkante kilometer; de bevolkingsdichtheid was toen 492 inwoners per km².

De gemeente ligt aan de monding van de Adour. In de jaren 1960 werd een betonnen dijk gebouwd in Tarnos langs de Adour om de stad te beschermen tegen de zee en om verzanding van de rivier tegen te gaan.

De onderstaande kaart toont de ligging van Tarnos met de belangrijkste infrastructuur en aangrenzende gemeenten.

Demografie[bewerken | brontekst bewerken]

Onderstaande figuur toont het verloop van het inwonertal (bron: INSEE-tellingen).

Grafiek inwonertal gemeente
Grafiek inwonertal gemeente

Geboren[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Tarnos van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.