Technicolor Nederland

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Technicolor Nederland was een Nederlands mediabedrijf. Tot 1 januari 2008 heette het bedrijf NOB Cross Media Facilities.

NOB Cross Media Facilities ontstond op 1 januari 2002 uit het Nederlands Omroepproduktie Bedrijf (NOB). In de tweede helft van 2006 werd NOB Cross Media Facilities overgenomen door Thomson en toegevoegd aan het multinationale bedrijf Technicolor, dat Thomson in 2000 gekocht had. In juli 2012 werd bekend dat het Zweedse communicatieconcern Ericsson Technicolor heeft overgenomen.[1] Sinds 1 januari 2013 gaat het bedrijf door het leven als Ericsson Broadcast Managed Services.

Het bedrijf heeft sindsdien nog een klein deel van de oorspronkelijke medewerkers en is verantwoordelijk voor de technische realisatie van de uitzendingen van Radio 1 t/m 6, NPO 1, 2 en 3 en enkele commerciële omroepen zoals Nickelodeon. NOB Cross Media Facilities is in 2006 niet, zoals eerst verwacht werd, aan de Publieke Omroep overgedragen maar is verkocht aan Technicolor Network Services (onderdeel van de Thomson groep) en zal vanaf nu marktconform moeten opereren.

De niet omroepgebonden activiteiten van NOB Cross Media Facilities, zoals decorbouw en de dochterondernemingen Cinevideogroep, NOB Deutschland, Videohouse enzovoort zijn eind 2005 verkocht aan United Broadcast Facilities.

Taken[bewerken]

Technicolor Nederland beheert de volgende omroepfaciliteiten en voert de volgende taken uit:

  • Multimedia uitzendbedrijf: het verzorgen van het uitzendproces van onder andere de publieke omroep.
  • Media Services, Studio's en News Room Support (voorheen TVJ): het verzorgen van de faciliteiten voor het NOS Journaal, NOS Den Haag Vandaag, NOS Studio Sport en Nieuwsuur en het HMC
  • Content delivery: encoding-transcoding-streaming-hosting-storage-watermarking voor diverse platforms zoals internet/mobile
  • Radio Services: het verzorgen van alle radiofaciliteiten (studio's, reportagewagens en radio-verbindingscentrum)
  • Vertaling: het (ook live) vertalen en ondertitelen van tv-programma's en gewoon tekstmateriaal
  • AV Link: verbindingen van overal naar overal

Technicolor Nederland maakt voor de productie van de NOS-programma's gebruik van Mediapark-studio's 7, 8 en 10. Het bedrijf heeft in de zomer van 2007 een studio en montagefaciliteiten op het terrein van de Westergasfabriek te Amsterdam in gebruik genomen, waar onder meer BNN's "De Nieuwste Show" werd opgenomen. Behalve deze nieuwe studio beschikt Technicolor Nederland over studio's en montage- en persfaciliteiten in het Haags Media Centrum, Studio 1 (NOS), Studio 2, Studio Dudok is daar onderdeel van. Het HMC is gelegen direct tegenover het Binnenhof. Beide locaties zijn direct door middel van een glasvezelverbinding verbonden met het MCR in Hilversum van Technicolor Nederland. De oude studio's op het Mediapark zijn sinds 2002 eigendom geworden van NEP The Netherlands. De genoemde studio's 7, 8 en 10 op het Mediapark, eigendom van de NOS, gebruikt Technicolor Nederland voor de realisatie van het NOS Journaal, Nieuwsuur, NOS Jeugdjournaal, NOS Studio Sport en het Schooltv-weekjournaal. Technicolor Nederland verzorgt voor het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid alle encoding en beschikt over een groot datacenter, de Mediagateway, waar veel mediagerelateerde diensten in onder zijn gebracht en waarmee alle belangrijke partijen (omroepen, telco's en kabelbedrijven) een directe verbinding hebben.

In de nieuwe mediawet die per 1 januari 2009 van kracht is geworden, is opgenomen dat de leverings-, respectievelijk afnameplicht bij Technicolor van de Nederlandse Publieke Omroep (zijnde Nederlandse Omroep Stichting) per 1 januari 2011 vervalt. Vanaf dan staat het partijen vrij om te handelen hoe die wensen en is de Nederlandse Omroep Stichting zelf volledig verantwoordelijk voor hoe zij het uitzendproces wenst vorm te geven en bij wie in te kopen.

Externe link[bewerken]