Teervlekkenzwam

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Teervlekkenzwam
Teervlekkenzwam
Taxonomische indeling
Rijk:Fungi (Schimmels)
Stam:Basidiomycota (Basidiomyceten)
Klasse:Agaricomycetes
Orde:Polyporales
Familie:Fomitopsidaceae
Geslacht:Ischnoderma
Soort
Ischnoderma benzoinum
(Wahlenb.) P. Karst. (1881 [1])
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Schimmels

De teervlekkenzwam (Ischnoderma benzoinum) is een schimmel behorend tot de familie Fomitopsidaceae. Hij leeft saprotroof op stammen en stronken van naaldbomen. Met name dikker hout, zoals stronken, overhangende takken of op de grond liggend hout. Hij veroorzaakt witrot.

Kenmerken[bewerken | brontekst bewerken]

Uiterlijke kenmerken[bewerken | brontekst bewerken]

Vruchtlichaam

Het éénjarig vruchtlichaam in vlak console- tot waaiervormig. De hoed heeft een diameter van 4-20 cm en is 3-15 cm dik. De bovenzijde is concentrisch golvend, radiair gerimpeld, ruw tot viltig, met bruinzwarte zonering en wittige groeirand. De hoed is glad en teerachtig in de zwarte zones. Naarmate de vruchtlichamen ouder worden wordt hij kaal, donkerroodbruin tot zwart met een scherpe, golvende, wittige tot geelbruine rand. De onderzijde is wittig, maar wordt later grauwbruin van kleur. Het vruchtvlees van jonge vruchtlichamen is wittig en wordt later meer kurkachtig en bruin.

Buisjes

De buisjes zijn 5-8 mm lang en lichtoker van kleur. De poriën zijn 4-6 per mm. Aanvankelijk zijn ze witachtig, daarna steeds donkerder, en bij oudere vruchtlichamen zijn ze bruin. Als je erop drukt, worden ze donkerder.

Geur

De geur is zurig

Sporenprint

De sporenprint is wit.

Microscopische kenmerken[bewerken | brontekst bewerken]

De sporen zijn cilindrisch, glad, niet-amyloïde, 5–6 x 2–2,5 μm groot. Cystidia ontbreken. Basidia met 4 sporen, afmetingen 10-15 x 3-4 μm.

Verwarrende soorten[bewerken | brontekst bewerken]

Hij lijkt op de dennenmoorder (Heterobasidion annosum), maar deze heeft aan de bovenzijde en gladde, harde korst en geen gelige kleur in de buisjeslaag.

Verspreiding[bewerken | brontekst bewerken]

In Nederland komt de teervlekkenzwam algemeen voor. Hij is niet bedreigd en staat niet op de rode lijst.[2]

Foto's[bewerken | brontekst bewerken]