Temmincks neushoornvogel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Temmincks neushoornvogel
IUCN-status: Kwetsbaar[1] (2016)
Afbeelding gemaakt door Joseph Smit
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Aves (Vogels)
Orde:Bucerotiformes
Familie:Bucerotidae (Neushoornvogels)
Geslacht:Rhabdotorrhinus
Soort
Rhabdotorrhinus exarhatus
(Temminck, 1823)[2]
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Temmincks neushoornvogel op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Vogels

Temmincks neushoornvogel (Rhabdotorrhinus exarhatus synoniem: Penelopides exarhatus) is een vertegenwoordiger van de familie van de neushoornvogels (Bucerotidae). De vogelsoort is endemisch voor Celebes en omliggende eilanden. De vogel werd door Coenraad Jacob Temminck (oprichter en eerste directeur van het Rijksmuseum van Natuurlijke Historie) geldig beschreven en de Nederlandse naam is een eerbetoon aan hem.

Beschrijving[bewerken | brontekst bewerken]

Temmincks neushoornvogel is een betrekkelijk kleine soort neushoornvogel, 45 cm lang. De soort is overwegend zwart gekleurd. Het mannetje is geel gekleurd op de wangen en de keel en heeft een lichte snavel, het vrouwtje is donker en heeft vaak ook een donkerder snavel. De "hoorn" is niet zo opvallend, met horizontale inkepingen.

Broedgedrag[bewerken | brontekst bewerken]

Temmincks neushoornvogel leeft in groepen tot wel 20 individuen. Waarschijnlijk broedt per groep maar één paar. Het vrouwtje wordt ingemetseld in een holle boom en het mannetje en andere leden van de groep verzorgen het broedende vrouwtje en haar kroost.

Verspreiding en leefgebied[bewerken | brontekst bewerken]

Er zijn twee ondersoorten van Temmincks neushoornvogel. R. e. exarhatus komt voor in het noorden van Celebes en R. e. sanfordi komt voor in het midden, oosten en zuiden, en op de eilanden Buton en Muna.

Het leefgebied is tropisch loofbos en moerasbos in laagland en middengebergte tot op een hoogte van 1100 m boven de zeespiegel. De Temmincks neushoornvogel komt binnen dit leefgebied wijdverspreid voor.

Status[bewerken | brontekst bewerken]

De grootte van de totale populatie is niet gekwantificeerd. Men veronderstelt dat de soort in aantal achteruit gaat door grootschalige ontbossingen. Om deze redenen staat de Temmincks neushoornvogel sinds 2012 als kwetsbaar op de Rode Lijst van de IUCN.[1]