Teun Beijnen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Teun Beijnen
Afbeelding gewenst
Persoonlijke informatie
Volledige naam Anthonie Christiaan Beijnen
Geboortedatum 13 juni 1899
Geboorteplaats Ophemert
Overlijdensdatum 13 juli 1949
Overlijdensplaats Beusichem
Nationaliteit Vlag van Nederland Nederland
Sportieve informatie
Discipline Roeien, autoracen
Olympische Spelen 1924, 1928
Portaal  Portaalicoon   Sport

Anthonie Christiaan (Teun of Toon) Beijnen (Ophemert, 13 juni 1899Beusichem, 13 juli 1949) was een Nederlands roeier, die tweemaal heeft deelgenomen aan de Olympische Spelen.

Carrière[bewerken]

Beijnen, lid van de patriciaatsfamilie Beijnen, nam in 1924 samen Willy Rösingh deel aan de Olympische Zomerspelen van Parijs in de twee-zonder-stuurman. Ze wonnen daarbij de gouden medaille. In 1928 was hij op de Olympische Spelen van Amsterdam deelnemer in de heren-acht. De roeiwedstrijden vonden plaats op de Ringvaart bij Sloten, omdat de Amstel was afgekeurd door de Internationale Roeibond FISA. De wedstrijdbaan van 2000 m was vrij smal en hierdoor was het olympische programma verlengd. Totaal was er 3000m rechte baan beschikbaar, zodat ook extra oefenwater beschikbaar was. Via een speciaal systeem met repèchages waren ploegen niet direct uitgeschakeld, maar konden zich middels een herkansing alsnog kwalificeren voor de halve finale.

Met Rösingh werd hij ook Europees kampioen in de twee-zonder-stuurman in 1924 en 1926. Beiden waren lid van DSRV Laga. Hij studeerde voor ingenieur aan de TH Delft, maar heeft zijn studie niet afgemaakt. Later werd hij fruitteler.

Beijnen nam ook tweemaal deel aan de Rally van Monte Carlo. Hij had verschillende ondernemingen en was in de Tweede Wereldoorlog betrokken bij het lokale verzet in Beusichem.

Titels[bewerken]

  • Olympisch kampioen twee zonder stuurman - 1924