Thaise lampion

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De lancering van vuurballonnen tijdens het festival Loy Krathong in Phuket, Thailand
Vliegende lampionnen, Kasteel van Montsoreau, Loiredal, Frankrijk
Vliegende lampionnen tijdens het festival Loy Krathong in Mae Jo, nabij Chiang Mai, Thailand

Een Thaise lampion, Kong-Ming-lantaarn, wensballon of vuurballon is een lampion die door zijn bouwwijze en de verhitting door een brandstofelement kan opstijgen en zweven.

Bouwwijze en principe[bewerken]

Een rijstpapieren zak wordt met de opening naar beneden over een raamwerk van bamboe gespannen. De hoogte bedraagt ongeveer een meter en de doorsnede 40 tot 60 centimeter. In de opening hangt een kleine hoeveelheid in was of andere brandbare vloeistof gedrenkte katoen of papier. Wanneer deze aangestoken wordt, wordt de lampion verlicht en de lucht in de lampion opgewarmd, waardoor deze zoals een heteluchtballon opstijgt. De lampion is zo over enkele kilometers zichtbaar. Nadat de lichtbron is gedoofd, daalt de lampion terug naar de aarde.

Geschiedenis[bewerken]

De Kongming-lantaarn werd voor het eerst gebruikt door de Chinese strateeg Kongming (181 - 234) voor communicatiedoeleinden.

Later werden de lampionnen door burgers in met name China, Thailand en Taiwan gebruikt bij speciale gelegenheden als een soort vuurwerk. Dit gebruik zou geluk brengen.

In 2005 werden op het strand van Khao Lak (Thailand) 5000 Kongming-lantaarns losgelaten ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de tsunami van 26 december 2004.

Gevaren[bewerken]

Het wordt afgeraden om de lantaarns bij sterke wind te gebruiken. Een nog brandende lampion die neerdaalt kan brand veroorzaken. In Siegen is in 2009 een kind overleden bij een door een vliegende lantaarn veroorzaakte huisbrand. Door de grote hoogte kan het luchtverkeer hinder ondervinden van de vliegende lampionnen.

In sommige Duitse deelstaten zijn de vliegende lantaarns verboden[1] en ook in Nederland wordt een verbod overwogen.[2]