The Face Behind the Mask

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
The Face Behind the Mask
(Filmposter op en.wikipedia.org)
Regie Robert Florey
Producent Irving Briskin
Wallace MacDonald
Scenario Arthur Levinson
Paul Jarrico
Allen Vincent
Hoofdrollen Peter Lorre
Evelyn Keyes
Don Beddoe
Muziek Sidney Cutner
Montage Charles Nelson
Cinematografie Franz Planer
Productiebedrijf Columbia Pictures
Distributie Columbia Pictures
Première 16 januari 1941
Genre Horrorfilm, film noir
Speelduur 69 minuten
Taal Engels
Land Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
(mul) TMDb-profiel
(en) AllMovie-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

The Face Behind the Mask is een horrorfilm en film noir van Robert Florey uit 1941, met Peter Lorre en Evelyn Keyes in de hoofdrollen. Het is een verfilming van het toneelstuk Interim, geschreven door Thomas Edward O'Connell. Het verhaalt hoe de American Dream lelijk kan uitpakken.

Plot[bewerken | brontekst bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud of de afloop van het verhaal.

De Hongaarse horlogemaker Janos Szabo (Peter Lorre) is naar New York geëmigreerd in de hoop op een rijk leven. Tijdens een hotelbrand raakt zijn gezicht echter verminkt, waarna hij alleen als bordenwasser de kost kan verdienen. Szabo raakt gefrustreerd en sluit zich als zakkenroller aan bij de bende van Dinky (George E. Stone). Hij klimt zich op tot bendeleider en verzamelt genoeg geld om zich een realistisch masker van latex aan te schaffen.

Janos wordt verliefd op Helen (Evelyn Keyes), een blinde vrouw die zijn goede kanten waardeert. Zij moedigt Janos aan om de bende te verlaten en uiteindelijk gaat hij akkoord. De bendeleden geloven echter dat Janos hen aan de politie heeft geraden en trachten hem met een autobom te doden. Hij overleeft de aanslag, maar Helen wordt gedood.

Om wraak te nemen vermomt Janos zich als piloot van het privévliegtuig waarmee de bende de stad verlaat. Hij landt in de woestijn van Arizona en laat de brandstof uit het vliegtuig lopen. De bende is nu zonder voedsel en water gestrand. Aan het einde van de film vindt de politie Janos' lichaam en dat van zijn bendeleden.

Cast[bewerken | brontekst bewerken]

Acteur Personage
Peter Lorre Janos "Johnny" Szabo
Evelyn Keyes Helen Williams
Don Beddoe Lt. Jim O'Hara
George E. Stone Dinky
John Tyrrell Watts
Cy Schindell Benson
Stanley Brown Harry
James Seay Jeff Jeffries
Charles C. Wilson Chief O'Brien
Warren Ashe Johnson
George McKay Terry Finnegan

Ontvangst[bewerken | brontekst bewerken]

De film ging op 16 januari 1941 in première. Het werd matig ontvangen en ontving veel negatieve kritiek, met uitzondering van Lorre's acteerwerk. Zo noemde The New York Times de film "alweer een kaal melodramatisch experiment, waarin de talenten van Peter Lorre opnieuw worden belemmerd door afgezaagde dialogen en de gebruikelijke plotmanipulaties".[1]

Latere reviews zijn positiever en de film heeft gaandeweg een cultstatus verworven. De filmcriticus Leonard Maltin gaf de film drie uit vier sterren en noemde het "zeer goed uitgevoerd met een klein budget".[2]