Naar inhoud springen

The Ring (2002)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Joeyc97 (overleg | bijdragen) op 3 dec 2019 om 20:44.
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
The Ring
(Filmposter op en.wikipedia.org)
Regie Gore Verbinski
Producent Walter F. Parkes
Laurie MacDonald
Scenario Ehren Kruger
Gebaseerd op Ring
van Koji Suzuki
Ring (1998)
van Hiroshi Takahashi
Hoofdrollen Naomi Watts
Martin Henderson
Brian Cox
Muziek Hans Zimmer
Montage Craig Wood
Cinematografie Bojan Bazelli
Productiebedrijf BenderSpink
Parkes/MacDonald
Productions
Distributie DreamWorks Pictures
Première Vlag van Verenigde Staten 18 oktober 2002
Vlag van België 5 februari 2003
Vlag van Nederland 20 februari 2003
Genre Horror
Speelduur 115 minuten
Taal Engels
Land Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Budget 48 miljoen US$
Opbrengst 249,3 miljoen US$
Vervolg The Ring Two (2005)
Remake Ringu (1998)
Officiële website
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
(mul) TMDb-profiel
(en) AllMovie-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

The Ring is een Amerikaanse horrorfilm uit 2002 onder regie van Gore Verbinski. De productie is een herverfilming van het Japanse Ringu, dat werd gebaseerd op het gelijknamige boek van Kôji Suzuki.

The Ring won onder meer Saturn Awards voor beste horrorfilm en beste actrice (Naomi Watts) en Golden Trailer Awards voor beste horror- en meest originele film. Het scenario werd genomineerd voor een Bram Stoker Award.

Verhaal

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud of de afloop van het verhaal.

Katie Embry, het zestienjarige nichtje van de alleenstaande moeder en journaliste Rachel Keller, komt op door dokters onverklaarbare manier om het leven. Haar op het moment van overlijden aanwezige vriendin Becca Kotler heeft gezien hoe, maar zit sindsdien stoïcijns in een psychiatrische kliniek. Katies moeder Ruth vraagt Rachel of ze alsjeblieft wil proberen meer te weten te komen.

Via vrienden van de tieners komt Rachel er al snel achter dat Katie zeven dagen voor haar dood met vrienden een vreemde videoband heeft bekeken. Deze vrienden kwamen allemaal op exact dezelfde dag en hetzelfde tijdstip als Katie om het leven. De journaliste bezoekt het motel waar het vriendenclubje de band bekeken heeft en vindt die daar. Noah Clay, Rachels ex en de vader van haar kind Aiden, is videotechnicus en begrijpt niets van de band, die geen opnamespoor blijkt te bevatten. Daarom is niet duidelijk hoe de verzameling beelden, die Rachel en Noah inmiddels allebei bekeken hebben, op de band terecht is gekomen. Ze hebben zeven dagen om meer te weten te komen en gaan op zoek naar de afkomst van de beelden.

De band blijkt bezeten door het vermoorde meisje Samara Morgan. Samara is een meisje dat geadopteerd werd door de Morgans. Vanwege haar vreemde gedrag werd ze eerst door haar vader in eenzaamheid opgesloten hoog boven de paardenstal. Wat later werd ze door haar moeder in een waterput gegooid, waarin ze echter nog zeven dagen overleefde. Iedereen die de band bekijkt, ziet fragmenten uit Samara's leven vanuit haar ogen. De ring uit de titel is de laatste cirkel daglicht die ze ooit zag terwijl het deksel op de waterput geschoven werd. Zeven dagen later komt Samara uit de waterput op de band en door het beeldscherm heen de wereld in naar degene die de band bekeek.

Rolverdeling

Muziek

Zie The Ring / The Ring Two voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

De muziek uit de film werd gecomponeerd door Hans Zimmer en werd samen met de muziek van de tweede film in 2005 op een Soundtrack-compilatiealbum uitgebracht door Decca Records.

Trivia

  • In The Ring zijn subliminale boodschappen gemonteerd van beelden van de kwaadaardige videoband.
  • De rode boom op de heuvel in The Ring is een (uit kunststof nagemaakte) Japanse esdoorn. De knoppen die hieraan groeien heten samara.
  • Het motorisch vreemdsoortige loopje waarmee Samara vanuit de televisie op de kijker afkomt werd gemaakt door actrice Chase achterstevoren naar de put te laten lopen en dit vervolgens achteruit af te spelen. David Lynch gebruikte dezelfde techniek in Twin Peaks, om de vreemde stemmen te creëren van de pratende personages in 'The Red Room'.
Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud of de afloop van het verhaal.
  • De verklaring van de titel in de film is een andere dan die in het oorspronkelijke verhaal in het boek. Daarin staat de ring symbool voor het oneindige, omdat de vloek alleen ontlopen kan worden door de band te kopiëren en die vervolgens aan een ander te laten zien. Datzelfde geldt automatisch voor die volgende kijker, etc. etc.