The Tell-Tale Heart

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Zie artikel Voor de gelijknamige tekenfilm, zie The Tell-Tale Heart (tekenfilm).
Het Verraderlijke Hart
Illustratie door Harry Clarke voor de uitgave van "The Tell-Tale Heart" van 1919
Illustratie door Harry Clarke voor de uitgave van "The Tell-Tale Heart" van 1919
Auteur Edgar Allan Poe
Originele titel The Tell-Tale Heart
Origineel verschenen in The Pioneer
Uitgiftedatum 1843
Land Verenigde Staten
Taal Engels
Genre Gothic novel, psychologisch
Gebundeld in Tales of Mystery and Imagination
Aantal pagina's 5
Portaal  Portaalicoon   Literatuur
Openingspagina van de eerste uitgave van "The Tell-Tale Heart" in The Pioneer jaargang 1, afl. 1 (januari 1843) pag.29

The Tell-Tale Heart (Nederlands: Het verraderlijke hart) is een horrorverhaal uit 1843 van de Amerikaanse schrijver Edgar Allan Poe. Het werd voor het eerst gepubliceerd in het in Boston gevestigde blad 'The Pioneer'. Het verhaal, dat wel wordt gerekend tot de Gothic literatuur, werd vele malen herdrukt en diende als basis voor verschillende bewerkingen voor radio, film en televisie. In 2019 verschijnt The Tell-Tale Heart op het album Necrologies van de band Scarlet Stories.

Het verhaal[bewerken | brontekst bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.

De hoofdpersoon, tevens verteller, woont samen met een oude man die een glazen oog heeft, hetgeen hem tot razernij brengt. Hij beschrijft zichzelf overigens herhaaldelijk als iemand die geestelijk volkomen normaal is, maar overgevoelige zintuigen heeft. Hij wordt zo door het beeld van dat gierenoog (hij vergelijkt het oog met dat van een gier) gepijnigd, dat hij zichzelf iedere avond traint om de man uiteindelijk te kunnen doden. Het kost hem elke avond een uur om de deur van de slaapkamer van de oude man zo zachtjes mogelijk te openen, maar als hij de man ziet slapen, met zijn beide ogen gesloten, ziet hij van zijn moordplannen af en gaat weer terug. Op een avond echter is het weer zover, maar valt het licht van zijn lantaarn rechtstreeks op het geopende oog. Tegelijkertijd dringt tot zijn oren het geluid door als van een in katoen gewikkeld horloge, dat hij interpreteert als de hartslag van de oude man. Het geluid lijkt steeds harder te worden, tot hij het gevoel krijgt dat het hart op het punt staat te barsten. Uit angst dat ook de buren het geluid zullen horen, doodt hij uiteindelijk de man.

Vervolgens probeert hij opnieuw zijn gezondheid van geest te bewijzen door uiteen te zetten hoe zorgvuldig hij te werk ging bij het laten verdwijnen van het lijk. Hij hakt het in stukken en verstopt de delen onder de houten vloer van het huis. Kort daarna komt de politie, gealarmeerd door de buren. Zij hadden een bizar geluid gehoord. De politie treft echter niets aan. Even lijkt het erop dat de dader ongestraft zal blijven. Maar dan hoort hij weer het kloppen van een hart, steeds harder en harder en harder. Ervan overtuigd dat hij het hart van de oude man hoort kloppen onder de vloer, wordt hij radeloos, bekent de moord, breekt de vloer open en vertelt de politie alles.

Verfilmingen[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Originele werken van of over dit onderwerp zijn te vinden op de pagina The Tell-Tale Heart op de Engelstalige Wikisource.