Tie-wrap

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Tiewraps

Een tie-wrap, 'tiewrap' (volgens Onze Taal de officiële Nederlandse schrijfwijze[1]), maar ook vaak als tyrap, tie-rap of tie-rib geschreven en genoemd als 'ladderstrip', kabelbinder, 'bundelbandje', 'bindbandje', 'trekbandje', 'snelbinder', 'colsonbandje' of 'sjorbandje', is een een plastic riempje, dat in het bijzonder bedoeld is voor het snel en eenvoudig aan elkaar bevestigen van elektriciteitskabels. Er zijn ook andere toepassingen.

TY-rap is de naam van het fabricaat Thomas & Betts en staat ook op de bandjes. Omdat T&B er als eerste mee op de markt kwam, is de merknaam als soortnaam gaan fungeren. Maar ook Colsonbandje verwijst naar de fabrikant. Tiewrap als eigennaam is dus onjuist, maar de Nederlandse spelling is dus wel tiewrap.

De populairste variant is een langwerpig stuk nylon met aan een kant een geribbeld oppervlak en aan een uiteinde een opening waarin het andere, spitse uiteinde kan worden gestoken.

Tiewraps zijn meestal wit of zwart, maar andere kleuren zijn ook leverbaar. Zo kunnen ze worden gebruikt om kabels met een kleurcode te merken. Er zijn ook tiewraps waaraan een rechthoekig vlakje zit dat beschreven kan worden.

De witte tiewraps zijn gevoeliger voor inwerking van ultraviolet licht en daardoor vooral geschikt voor gebruik binnenshuis. Buiten worden ze na verloop bros. De donker gekleurde tiewraps zijn veel minder gevoelig voor ultraviolet licht en blijven buiten langer flexibel en sterk.

Zodra het spitse uiteinde eenmaal in het gat aan de andere zijde is gestoken en de eerste ribbel is gepasseerd, kan het niet meer worden teruggetrokken. Zo ontstaat een lus die alleen nog strakker kan worden getrokken. Om de tiewrap te verwijderen, moet hij worden doorgeknipt en daarna is hij meestal niet meer opnieuw bruikbaar.

Tiewraps worden daarom ook ingezet als (reserve-)handboeien. Er bestaat zelfs een speciaal type handboei dat op tiewraps is gebaseerd. Dit type staat bekend als PlastiCuffs en wordt onder meer gebruikt door het leger of door bijvoorbeeld de Mobiele Eenheid of arrestatieteams. Het gebruik van gewone tiewraps als handboeien, wat soms door overvallers wordt gedaan, is gevaarlijk doordat deze, door ze slechts een klein beetje te strak aan te trekken, de bloedsomloop kunnen afknijpen.

Er bestaat speciaal gereedschap om tiewraps zo strak mogelijk aan te trekken en het daarna uitstekende deel af te snijden.

De oorspronkelijke versie heeft een roestvrijstalen lipje in de kop. Deze tiewrap is veel duurder dan een tiewrap die van zuiver plastic is.

Externe link[bewerken]