Titus van Rijn

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Titus van Rijn
Algemene informatie
Land Nederland
Geboortedatum 22 september 1641
Geboorteplaats Amsterdam
Overlijdensdatum 1668
Overlijdensplaats Amsterdam
Wijze van overlijden natuurlijke dood
Werk
Beroep tekenaar, galeriehouder
Actieve periode - 1668
Familie
Vader Rembrandt
Moeder Saskia van Uylenburgh
De informatie in deze infobox is afkomstig van Wikidata.
U kunt die informatie hier bewerken.
Portaal  Portaalicoon   Vroegmoderne Tijd

Titus van Rijn (Amsterdam, gedoopt 22 september 1641 - aldaar, 4 september 1668) was het vierde en enig overlevende kind van de Hollandse kunstschilder Rembrandt van Rijn en zijn echtgenote Saskia van Uylenburgh. Titus komt meerdere malen voor als figurant of model in schilderijen en studies van Rembrandt.

Na Rembrandts faillissement in 1656 nam Titus samen met zijn vaders vriendin Hendrickje Stoffels de verkoop over van zijn vaders werken en begon een kunsthandel, gespecialiseerd in het werk van Rembrandt. Zijn vader kwam als employé in dienst. Feitelijk was hij daarmee zijn vaders werkgever geworden. Loon kreeg Rembrandt niet, wel kost en inwoning. Op deze manier werden de schuldeisers van zijn vader buiten de deur gehouden. Titus liet op aandrang van zijn vader op z'n vijftiende een testament opmaken en er zouden nog twee volgen.

Titus trouwde in 1668 met Magdalena van Loo (1641-1669). Haar vader was Jan van Loo, zilversmid en een broer van zijn oom Gerrit van Loo (zwager en voormalig voogd van de moeder van Titus). Het paar woonde aan het Singel bij de moeder van Magdalena. Uit hun huwelijk werd één kind geboren: Titia, genoemd naar de zus van de moeder van Titus.

Titus van Rijn overleed enkele maanden voordat zijn eerste kind geboren werd, in 1668 aan de pest en werd begraven in de Westerkerk te Amsterdam. Zijn vrouw, vader en schoonmoeder overleden een jaar na hem.

Nageslacht[bewerken | brontekst bewerken]

Op 22 maart 1669 werd Titia van Rijn gedoopt in de Nieuwezijds Kapel. Als getuigen bij de doop waren aanwezig: Rembrandt, Magdalena’s moeder Anna Huijbrechts en als derde doopgetuige de juwelier François van Bijler. Deze laatste werd tevens als voogd aangewezen. In dat najaar overleed ook de moeder van Titia. In 1686 trouwde Titia van Rijn in de Sloterkerk met de zoon van haar voogd, François van Bijler de jonge. Als enige wettige erfgenaam van haar grootvader Rembrandt van Rijn werd haar in 1671 een bedrag van 3.150 gulden uitgekeerd, afkomstig uit de verkoop van schilderijen, tekeningen en "rariteiten". Titia van Rijn stierf kinderloos.[1][2][3][4]

Literatuur[bewerken | brontekst bewerken]

  • Zonruiter, P. Joh. Titus de zoon van Rembrandt. Den Haag, J.N. Voorhoeve.
  • Kroniek van het Rembrandthuis, 2006/1-2

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Titus van Rijn van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.