Tom Clancy's Splinter Cell (computerspelserie)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Tom Clancy's Splinter Cell
Ontwikkelaar(s) Ubisoft
Uitgever(s) Ubisoft
Genre(s) Actie/avontuur/stealth
Platform(s) Xbox, PlayStation 2, GameCube, pc, Macintosh, Game Boy Advance
Navigatie
Eerste spel Tom Clancy's Splinter Cell
(2002)
Laatste spel Tom Clancy's Splinter Cell: Blacklist
(2013)
Website
Portaal  Portaalicoon   Computerspellen

Tom Clancy's Splinter Cell, ook bekend onder de naam Splinter Cell, is een serie computerspellen van Ubisoft en romans gecreëerd door de Amerikaanse schrijver Tom Clancy (maar geschreven door David Michaels). Het hoofdpersonage is Sam Fisher, een getraind agent van de Amerikaanse veiligheidsdienst NSA.

Splinter Cell[bewerken]

Een Splinter Cell is een agent uit 'Third Echelon' van de NSA. Deze agenten worden uitgezonden met als missie: het bewaken van de veiligheid en vrede voor de Verenigde Staten. Ze werken alleen, enkel met hulp op afstand. Mocht de Splinter Cell gevangen of vermoord worden, dan zullen de Verenigde Staten het bestaan van de agent ontkennen. De allereerste Splinter Cell was Sam Fisher. Later komt Doug Shetland erbij, maar die haalde het niet en werd ontslagen (en werd later Fishers vijand).

Computerspellen[bewerken]

De computerspellen in de Splinter Cell-serie worden ontwikkeld en uitgegeven door Ubisoft, en is een van de bekendste stealth action games. De games worden gespeeld in third person view, wat betekent dat het personage compleet in het beeld te zien is.

Een overzicht van de Splinter Cell serie tot nu toe:

Titel Jaar Platform(s)
Tom Clancy's Splinter Cell 2002 Xbox, PlayStation 2, GameCube, pc, Macintosh, Game Boy Advance
Tom Clancy's Splinter Cell: Team Stealth Action 2003 N-Gage
Tom Clancy's Splinter Cell: Pandora Tomorrow 2004 Xbox, PlayStation 2, GameCube, pc, Game Boy Advance
Tom Clancy's Splinter Cell: Chaos Theory 2005 Xbox, PlayStation 2, GameCube, Nintendo DS, pc, N-Gage, Nintendo 3DS (remake)
Tom Clancy's Splinter Cell: Double Agent 2006 Xbox, Xbox 360, PlayStation 2, GameCube, Wii, pc, PlayStation 3
Tom Clancy's Splinter Cell: Essentials 2006 PlayStation Portable
Tom Clancy's Splinter Cell: Conviction 2010 Xbox 360 , pc, Windows Phone 7, Mac OS X
Tom Clancy's Splinter Cell: Blacklist 2013 Xbox 360 , pc, PlayStation 3, Wii U

In het eerste deel is er alleen de beschikking over singleplayer modus. In deel 2 is er multiplayer ingebouwd waarbij de speler 2 tegen 2 kan spelen (deze modus was niet beschikbaar op de GameCube). In het derde deel kunnen spelers, naast de singleplayer en multiplayer, ook in coöp(coöperation-mode) spelen. Dit houdt in dat twee personen tegelijk een level uit proberen te spelen tegen veel computergestuurde personages (NPC's). Ook is er een modus waarbij de Splinter Cells geen munitie hebben, zodat ze genodigd zijn oftewel iedereen "met de hand af te maken", of iedereen te ontwijken en dus helemaal niet opgemerkt te worden.

Stealth is van groot belang in de videogames. Ongezien blijven is vaak de hoogste prioriteit. Mocht de speler worden gespot, dan wordt dat bestraft door middel van een alarm of een mislukte missie. In de eerste twee spellen werden missie na een aantal alarmen afgebroken. In de laatste delen is dit systeem veranderd, en werden de NPC's oplettender en schieten ze sneller.

Naast stealth kan er ook gebruik worden gemaakt van high-tech gadgets om de vijand zo snel mogelijk, ongezien en niet dodelijk te verslaan. Hierdoor wordt de game een mix tussen het gebruikmaken van de schaduw, stealth skills en actie.

Het idee van de First Person Sneaker is ontstaan toen Looking Glass Studios zijn spellenreeks Thief begon in 1998.

Soundtrack[bewerken]

Heel speciaal aan het derde deel van deze serie, Chaos Theory, was het verschijnen van een bijbehorende soundtrack, iets wat toen nog een betrekkelijk nieuw fenomeen was in de gamewereld. Amon Tobin nam de uitdaging aan en maakte een drum & bass/downtempo soundtrack voor Chaos Theory.