Stealth game

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

In een stealth game of sluipgame wordt een speler beloond voor het gebruiken van verholenheid om antagonisten te vermijden of overwinnen. Een stealth game, in contrast met een actie game, draait meer rond geduld, onopgemerkt blijven (bijv. vermijden van gevechten en maken van geluid) en het gebruiken van listen (bijv. vermommingen), dan met getrokken pistolen een kamer binnenstormen. Sommige spellen stellen de speler in staat te kiezen tussen een stealthy benadering of een directe aanval op antagonisten, waarbij de speler een grotere beloning krijgt wanneer men voor stealth kiest.

Metal Gear was de allereerste game die dit concept introduceerde, hoewel stealth pas echt tot zijn recht komt in een 3D-wereld (Metal Gear was nog in 2D). Bij vele andere games werd het stealth-concept gekopieerd (en nu nog), bijvoorbeeld bij Thief, maar er zijn ook evenveel games waar dit een flinterdun toevoegsel was.

Aangezien Stealth niet echt tot zijn recht kan komen in een 2D-wereld, werd het pas echt populair bij de uitgave van Metal Gear Solid 1 (Game of The Year 1999). Sindsdien is de grootste rivaal Tom Clancy's Splinter Cell geworden. Syphon Filter, die een tijd daarvoor uitkwam, is wat minder bekend bij het grote publiek. Desondanks zijn er onder deze serie 7 goede delen uitgebracht inclusief een online versie. Andere genres begonnen Stealth ook te incorporeren zoals platform of survival horror. Met (onder andere) de komst van Metal Gear Solid 4: Guns of the Patriots zijn stealth-games nu ook online te spelen. Spelers hoeven elkaar nu niet langer met dikke wapens te bestrijden, maar kunnen nu ook naar elkaar toe sluipen en elkaar met slechts een mes of zelfs zonder wapens uitschakelen.

De Hitman-reeks is een ander voorbeeld van een game die het Stealth-element ver heeft doorgevoerd. Zo krijgt de speler na het voltooien van een level onder andere punten voor de geruisloosheid van de missie. Bovendien raakt hij de dekmantel in latere levels eerder kwijt als hij in eerdere missies minder voorzichtig is geweest.

Gameplay[bewerken]

De gameplay van een Stealth-game verschilt natuurlijk enorm van een traditionele actie-game. Vaak zit je als speler met weinig wapens, die ook nog eens vaak niet echt krachtig zijn. Dit heeft tot gevolg dat, als je een vijand wil doden, je dit moet doen met een kogel door het hoofd, want als je ergens anders richt heb je kans dat de vijand alarm slaat. Het geluid van schoten is ook enorm belangrijk, met name dat het zo veel mogelijk verdoezeld moet worden, waardoor er vaak een zoektocht ontstaat naar geluiddempers. Want als een schot wordt gehoord, komen er meer vijanden om een klopjacht te organiseren, wat veelal resulteert in een "game over". Meestal is grof geweld niet de oplossing, maar een stille sluipactie en een mes of de blote handen.

Hierbij komen nog eens vaak ingewikkelde puzzels: de speler moet bijvoorbeeld een kamer door, maar de vloer is beladen met elektriciteit en de elektriciteitscabine is verderop. De speler heeft echter wel een raket ter beschikking die hij bij wijze van oplossing naar de cabine (Metal Gear Solid) kan gidsen. Dergelijke games zitten vaak vol van zulke puzzels.