Naar inhoud springen

Tom Pillibi

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Tom Pillibi
Nummer van:
Jacqueline Boyer
Opname 1960
Genre chanson
Schrijver(s) Pierre Cour
André Popp
Positie(s) in de hitlijsten
  • 1 (Spanje)
  • 3 (Wallonië)
  • 4 (Vlaanderen)
  • 14 (Nederland)
  • 21 (Duitsland)
  • 33 (Verenigd Koninkrijk)
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Tom Pillibi is een lied uit 1960 van de Franse zangeres Jacqueline Boyer. Het werd gecomponeerd door André Popp en de tekst werd geschreven door Pierre Cour.

Met dit lied won Frankrijk in 1960 het Eurovisiesongfestival.

Het Franstalige Tom Pillibi is een midtempo chanson, dat speciaal voor het Eurovisiesongfestival werd geschreven. In het lied zingt de zangeres over haar geliefde, het titelpersonage Tom Pillibi, die schatrijk is: hij bezit twee kastelen en twee schepen en geniet daarnaast veel populariteit bij de vrouwen. Later onthult ze dat hij maar één minpunt heeft, namelijk dat hij een leugenaar is en niets van wat ze eerder over hem zei waar is. Desondanks concludeert ze dat ze nog steeds van hem houdt.

Eurovisiesongfestival 1960

[bewerken | brontekst bewerken]

In 1960 werd de toen 18-jarige Jacqueline Boyer door de Franse omroep geselecteerd om haar land te vertegenwoordigen op het Eurovisiesongfestival. Boyer was indirect al bekend met de Europese liedjeswedstrijd, want een jaar eerder had haar vader Jacques Pills deelgenomen namens Monaco. Hij was daarbij op de laatste plaats geëindigd.

De vijfde editie van het Eurovisiesongfestival vond op 29 maart 1960 plaats in Londen. Boyer, gekleed in een golvende, wijde rok met vier plooien, was als laatste van dertien deelnemers aan de beurt. Dirigent Franck Pourcel begeleidde het orkest. Tom Pillibi viel in de smaak en bij de puntentelling gaven vrijwel alle landen, met uitzondering van Italië, punten aan de Franse inzending. Boyer eindigde bovenaan met een totaalscore van 32 punten, zeven punten meer dan de Brit Bryan Johnson. Het betekende de tweede Franse songfestivaloverwinning, na Dors, mon amour van André Claveau twee jaar eerder.

Tom Pillibi was het eerste winnende songfestivalliedje dat uitgroeide tot een internationale hit. Behalve in Frankrijk zelf werd het ook een succes in onder meer België, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. In de Spaanse hitparade stond het liedje zelfs op nummer 1. In Nederland bereikte Tom Pillibi de 14de plaats.[1]

Na de songfestivalzege werd Tom Pillibi vele malen gecoverd.[2] De originele Franstalige versie werd onder meer opgenomen door Tino Rossi, Fabienne Thibeault, Claude Robin, Arabelle, Elyane Dorsay, Françoise Malain, Tohama, Yvette Giraud en Claudine Céréda. Daarnaast werd het lied in diverse talen vertaald. Boyer zelf bracht het, onder dezelfde titel, uit in het Duits en Engels. Verder werd het lied nog in meerdere talen gecoverd door andere artiesten:

De titel Tom Pillibi bleef in al deze vertalingen onveranderd. Instrumentale versies van het lied werden onder meer uitgebracht door het Concertgebouworkest en de orkesten van Eddie Barclay, Helmut Zacharias, Franck Pourcel en André Popp.