Dansevise

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dansevise
Nummer van:
Grethe & Jørgen Ingmann
Opname 1963
Genre popmuziek
Schrijver(s) Otto Francker
Sejr Volmer-Sørensen
Positie(s) in de hitlijsten
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Dansevise (Nederlands: Danswijsje) is een lied uit 1963 van het Deense echtpaar Grethe en Jørgen Ingmann. Het werd geschreven en gecomponeerd door Otto Francker en Sejr Volmer-Sørensen.

Met dit lied won Denemarken in 1963 het Eurovisiesongfestival.

Achtergrond[bewerken | brontekst bewerken]

Dansevise is een ingetogen popballad, waarvan de oorspronkelijke versie werd opgenomen door Jørgen Ingmann (op gitaar) en zijn echtgenote Grethe Ingmann (zang). In de Deenstalige tekst wordt het aanbreken van een nieuwe dag geschetst en allerlei geluiden beschreven, zoals het gefluit vanuit de top van een boom, een om zich heen grijpende kat, een rimpeling in het water van een beekje en het gefluister vanuit een heg. Vervolgens wendt de zangeres zich tot haar geliefde en vraagt zich af waarom diegene bij haar weggegaan is, waarna ze oproept om terug te komen en samen te dansen.

Eurovisiesongfestival 1963[bewerken | brontekst bewerken]

Grethe en Jørgen Ingmann namen met Dansevise in 1963 deel aan Dansk Melodi Grand Prix, de Deense nationale voorronde voor het Eurovisiesongfestival. Deze show vond op 24 februari van dat jaar plaats in Kopenhagen. Ze moesten het opnemen tegen andere bekende artiesten als Birthe Wilke, Bjørn Tidmand en Dario Campeotto, maar wisten de selectie duidelijk te winnen en werden daarmee aangewezen om Denemarken te vertegenwoordigen op het songfestival in Londen.

Grethe en Jørgen Ingmann na het winnen van Dansk Melodi Grand Prix (24 februari 1963)

De achtste editie van het Eurovisiesongfestival werd op 23 maart 1963 gehouden in de studio's van de BBC. Gitarist Jørgen Ingmann was voor een deel van het Europese publiek overigens geen onbekende, want hij had in 1961 al een grote internationale hit gescoord met Apache en daarna nog een reeks andere hits gehad, voornamelijk in Duitsland. Denemarken was als achtste van zestien landen aan de beurt. Hoewel de podiumact van de Denen statisch was (Jørgen zat op een kruk gitaar te spelen, terwijl Grethe naast hem stond te zingen), kreeg het optreden toch een bijzonder visueel effect mee dankzij de bewegende vormen die op het televisiescherm werden geprojecteerd. Het orkest, dat onder leiding stond van dirigent Kai Mortensen, bleef buiten beeld.

De puntentelling aan het einde van de avond verliep controversieel. Samen met de Israëlische zangeres Esther Ofarim, die uitkwam voor Zwitserland, streed het echtpaar Ingmann om de eerste plaats, waarbij Zwitserland uiteindelijk leek te gaan winnen. Toen de punten vanuit Noorwegen aan de beurt waren, gebeurde er echter iets opmerkelijks: de woordvoerder van de Noorse jury vermeldde de punten niet in de juiste volgorde, waardoor verwarring ontstond in de studio. Spontaan werd besloten de Noorse punten uit te stellen en eerst de overige landen te laten stemmen. Toen de Noren vervolgens als laatste land nogmaals aan de beurt kwamen, bleek hun puntenverdeling plots veranderd te zijn: koploper Zwitserland, dat een voorsprong van 2 punten verdedigde op Denemarken, kreeg van Noorwegen nu slechts één punt, terwijl dat er eerder nog drie waren. Denemarken, dat eerder twee Noorse punten kreeg, mocht er nu vier ontvangen. Tot onbegrip van de Zwitsers werd Denemarken hiermee uitgeroepen tot winnaar.

Pas later werd uitgelegd dat de Noorse jury tijdens de eerste stempoging nog druk bezig was om de punten van alle juryleden te verzamelen en de toen overhaast gegeven uitslag slechts een tussenstand betrof. Door de EBU werd bevestigd dat de in tweede instantie gegeven punten de geldige waren, waarmee de Deense zege legitiem werd verklaard.[1] Het was de eerste songfestivaloverwinning voor Denemarken en ook de eerste keer dat het festival gewonnen werd door een duo. Tot op heden is Dansevise het enige winnende liedje dat in de Deense taal werd gezongen.

Hitlijsten[bewerken | brontekst bewerken]

Na de songfestivalzege werd Dansevise een bescheiden internationale hit. Behalve in Denemarken zelf was het ook een succes in onder meer Noorwegen, Finland en België. In Nederland stond de single gedurende drie maanden genoteerd in de maandelijkse hitlijst van het tijdschrift Muziek Expres (met een 28ste plaats als hoogste positie)[2] en één maand in de hitlijst van Muziek Parade (op de 17de plaats).[3] In Duitsland kwam het nummer niet verder dan de 49ste positie.

Covers[bewerken | brontekst bewerken]

Naast de oorspronkelijke Deense versie namen Grethe en Jørgen Ingmann hun Dansevise ook op in een Engelstalige uitvoering (I loved you) en een Duitstalige uitvoering (Der Sommer ging vorüber). Verder werd het nummer, al dan niet vertaald, nog door verschillende andere artiesten opgenomen.[4] Hieronder volgt een selectie:

Taal Titel Tekstschrijver Uitvoerenden Jaar
Deens Dansevise Otto Francker en Sejr Volmer-Sørensen Lars H.U.G. 1989
To 1989
Sinne Eeg 2008
Anne Herdorf & Jørgen de Mylius 2010
Duits Der Sommer ging vorüber Ralph Maria Siegel Lys Assia 1963
Grethe en Jørgen Ingmann 1963
Engels I loved you Laura Weston Grethe en Jørgen Ingmann 1963
Fins Tanssilaulu Sauvo Puhtila Laila Kinnunen 1963
Eija Kantola 2002
Milana 2008
Frans Marika Jean-Claude Darnal Jennifer 1963
Nederlands Danswijsje Willy Rex en Jacques van Tol Corry Brokken 1963
Jo Leemans 1963
't Is toch vreemd Dave von Raven The Kik 2022
Spaans Balada del amanecer Augusto Algueró Luis Gardey 1963
Rudy Ventura y su conjunto 1963
Los P y P 1963
Encarnita Polo 1963
Latin Combo 1963
Zweeds Drömdans Ingrid Reuterskiöld Majbritt Persson 1963
Anne-Lie Rydé & Søs Fenger 1992
Dansvisa Anna-Mia Barwe Trio BRS, Mattias Carlson & Johan Kolsut 2020
Instrumentaal Dansevise Otto Francker en Sejr Volmer-Sørensen The Cousins 1963
Franck Pourcel 1963
Jørgen Ingmann 1981