Naar inhoud springen

Un banc, un arbre, une rue

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Un banc, un arbre, une rue
Single van:
Severine
Uitgebracht 1971
Soort drager Vinylsingle
Genre chanson
Schrijver(s) Jean-Pierre Bourtayre
Yves Dessca
Hoogste positie(s) in de hitlijsten
(en) MusicBrainz-pagina
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Un banc, un arbre, une rue (Een bank, een boom, een straat) was het winnende lied van het Eurovisiesongfestival 1971, geschreven door Jean-Pierre Bourtayre en Yves Dessca en gezongen, in het Frans, door de Franse zangeres Séverine, die met dit nummer het Prinsdom Monaco vertegenwoordigde.

Het nummer, de eerste en enige (gegevens 2019) dat Monaco gewonnen heeft, is een klassieke Franse ballade. De tekst concentreert zich op het verlies van de kindertijd en op mensen die hun dromen volgen. De openingszinnen door het koor gezongen kunnen in feite worden vertaald als: " We hebben allemaal een bank, een boom, een weg / waar we onze dromen streelden / een te korte kindertijd ". Op de "Preview", de introductievideo van het songfestival, werd het lied door Séverine uitgevoerd op het lege plein van Monte Carlo, eerst staande bij een bankje, dan zittend tijdens de middelste verzen, en bijna aan het einde van het stuk, langzaam lopend naar een nieuwe straat.

Het nummer werd als derde uitgevoerd in de avond, na Malta (met Joe Grech ) en gevolgd door Zwitserland (vertegenwoordigd door Peter, Sue & Marc ). Aan het einde van de stemming had ze 128 punten verdiend, waarmee ze de eerste plaats haalde op 18 nummers.

Séverine nam het nummer op in drie andere talen: in het Engels (" Chance in Time "), Italiaans (" Il posto ") en Duits (" Mach 'die Augen zu (und wünsch dir einen Traum) ").

Een cover werd gemaakt van het nummer in het Fins, door de zangeres Carola Standertskjöld.