Tony Smith

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Tony Smith
'Free Ride', 1962, 6'8 x 6'8 x 6'8 (de standaardhoogte van een Amerikaanse deuropenening)
Persoonsgegevens
Volledige naam Anthony Peter Smith
Geboren 23 september 1912
Overleden 26 december 1980
Geboorteland Verenigde Staten
Beroep(en) Beeldhouwer, architect, kunsttheoreticus
Oriënterende gegevens
Stijl(en) Abstract, minimalisme
RKD-profiel
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur
'Wandering rocks', 1967-1970 Beeldenpark van het Kröller-Müller Museum

Anthony Peter (Tony) Smith (South Orange, 23 september 1912New York, 26 december 1980) was een Amerikaanse beeldhouwer, architect en een gerespecteerd kunsttheoreticus.

Leven en werk[bewerken | brontekst bewerken]

Tony Smith werd geboren in New Jersey. Hij studeerde architectuur en ging in 1939 voor Frank Lloyd Wright werken. Hij werd geïntroduceerd tot Wright's betonnen prefab-elementen. Als parttime student volgde hij avondlessen schilderkunst aan de befaamde Art Students League of New York, maar pas in 1956 ving zijn belangstelling voor beeldhouwen aan. Hij was toen 44 jaar. Zijn eerste exposities waren in 1964. Hij is vooral bekend geworden door zijn invloedrijke minimalistische beeldhouwwerk.

Door zijn verbondenheid met de minimalistische school, werkte Tony Smith met simpele geometrische modules gecombineerd met een driedimensionaal patroon: een dramatisch effect creërend door eenvoud en schaal. Gedurende de veertiger en vijftiger jaren van de vorige eeuw raakte Smith nauw bevriend met Barnett Newman, Jackson Pollock, Mark Rothko en Clyfford Still. Zijn exposities uit die jaren tonen dan ook hun abstracte invloed. In 1968 was hij deelnemer aan documenta 4 in de Duitse stad Kassel.

Smith doceerde aan verscheidene instituten, waaronder de New York-universiteit, de Cooper Union, het Pratt Institute, het Bennington College en het Hunter College en hij gold als een toonaangevende beeldhouwer in de zestiger en zeventiger jaren. Smith wordt algemeen beschouwd als een pionier van de Minimal art beweging in de Verenigde Staten. Een belangrijke retrospectieve: "Tony Smith: Architect, Painter, Sculptor" werd te zijner ere georganiseerd in het Museum of Modern Art in New York in 1998. Smith ontmoette zijn vrouw Jane Lawrence, een operazangeres, in 1943 in New York. Ze huwden in Santa Monica met Tennessee Williams als getuige.

In 1961 raakte Smith gewond bij een auto-ongeluk, waardoor zich geleidelijk een bloedziekte kon ontwikkelen. Zijn gezondheid bleef kwetsbaar en verslechterde sindsdien. Hij overleed op 68-jarige leeftijd aan de gevolgen van een hartaanval.

Enkele werken[bewerken | brontekst bewerken]

  • Vele andere sculpturen van Smith in beeldenparken en in de openbare ruimte van steden en staten in de Verenigde Staten.[3][4]

Literatuur[bewerken | brontekst bewerken]

  • Busch, Julia M., A Decade of Sculpture: the New Media in the 1960's, The Art Alliance Press, Philadelphia - ISBN 0-87982-007-1
  • Meschede, F. (Hrsg.), Tony Smith. Skulpturen und Zeichnungen 1961-1969, (Ausstellungskatalog), Westfälisches Landesmuseum Münster u.a., Münster 1988

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Tony Smith (sculptor) van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.