Toos Faber-de Heer

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Toos Faber
Mr. Toos Faber-de Heer (1981)
Mr. Toos Faber-de Heer (1981)
Achtergrondinformatie
Geboren 23 februari 1929
Geboorteplaats Batavia (Nederlands-Indië)
Land Vlag van Nederland Nederland
Beroep journalist
justitievoorlichter
Portaal  Portaalicoon   Media
Justitievoorlichtster Toos Faber en minister van justitie Dries van Agt geven een persconferentie op de eerste dag van de treinkaping bij De Punt (1977)

Toos Faber-de Heer (Batavia (Nederlands-Indië), 23 februari 1929) is een Nederlands voormalig journalist en justitievoorlichter die eind 1975 landelijk bekend werd in die laatste functie tijdens de treinkaping bij Wijster.

Bij de inval van de Japanners in Nederlands-Indië kwam haar vader om het leven en kort daarop werd ze samen met haar moeder geïnterneerd; eerst in een jappenkamp in de buurt van Bandung en later op Midden-Java. Na de Japanse capitulatie werd ze met haar moeder gerepatrieerd naar Nederland waarna ze om pedagogische redenen naar Zwitserland vertrok waar ze op een Nederlandse school in korte tijd het gymnasiumdiploma haalde. Vervolgens ging ze rechten studeren aan de Rijksuniversiteit Leiden.

Nadat ze daar was afgestudeerd ging ze in 1951 als juridisch redacteur werken bij de toenmalige Haagse krant Het Vaderland. In die periode leerde ze de politie-inspecteur Willem Faber kennen die op het Haagse hoofdbureau de pers informeerde over nieuws met betrekking tot misdrijven en soortgelijke onderwerpen. Met Willem Faber, die later rechter werd en het bracht tot voorzitter van de Raad van Beroep en het Ambtenarengerecht in Den Haag, is ze later getrouwd. In 1972 toen Het Vaderland het steeds slechter deed, maakte ze de overstap naar het Ministerie van Justitie waar ze zich met voorlichting bezig ging houden. In 1975 werd Faber in heel Nederland bekend als de woordvoerster van Minister van Justitie Dries van Agt na de treinkaping door Zuid-Molukse jongeren in het Drentse Wijster op 2 december 1975. Ook anderhalf jaar later op 23 mei 1977 bij de treinkaping bij het Drentse dorp De Punt is Faber betrokken bij de woordvoering.

Eind 1977 leek het erop dat ze in het kabinet-Van Agt I op het ministerie van Defensie benoemd zou worden tot staatssecretaris, maar dat ging uiteindelijk niet door. Rond september 1981 begon de NOS op de tv met het zondagmiddagprogramma Het Capitool waarvan zij toen samen met Joop van Tijn en Herman Wigbold per toerbeurt de presentator werd. Al na enkele maanden stopte ze daarmee. Faber wordt plaatsvervangend hoofd van de afdeling Voorlichting en rond 1984 promoveerde ze tot hoofd van die afdeling. In 1990 ging ze vervroegd met pensioen. Ze blijft echter actief voor de Raad voor de Journalistiek en de Stichting Onze Taal.

Literatuur[bewerken]

  • Pepers, Jeroen en van Berlo, Davied Ambtenaren! 200 jaar werken aan Nederland in 100 portretten, SDU 2015