Naar inhoud springen

Tornado (Bosque Mágico)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Rickie97 (overleg | bijdragen) op 25 mrt 2018 om 01:35. (→‎Verloop van de rit: formulering)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Tornado
Algemene informatie
Locatie Bosque Mágico, Mexico
Type Stalen achtbaan
Model Whirlwind
Bouwer(s) Vekoma
Status Geopend
Bouw 1982
Opening 1982 in Bobbejaanland
2001 in Bosque Mágico
Sluiting 1999 in Bobbejaanland
Kosten 1.250.000 euro (totale investering Bobbejaanland)
Vorige locaties en/of namen
Bobbejaanland Wervelwind
Eigenschappen
Topsnelheid 60 km/h
Baanlengte 350 m
Baanhoogte 19,5 m
Inversies 2
Treinen 1
Veiligheidsbeugel Schouderbeugel
Capaciteit 28 personen per trein
Tornado op RCDB
Portaal  Portaalicoon   Attractieparken

Tornado (eerder Wervelwind) is een stalen achtbaan, die zich tegenwoordig in het Mexicaanse attractiepark Bosque Mágico bevindt. Daar opende de achtbaan in 2001.

Gegevens

De baan is gebouwd door de Nederlandse achtbaanfabrikant Vekoma in opdracht van de familie Bobbejaan Schoepen. Ze is van het model Whirlwind en gemaakt uit staal. Ze is 350 meter lang en 19,5 meter hoog. De baan telt twee inversies, namelijk twee kurkentrekkers. De achtbaantrein telt 7 wagentjes van twee rijen van twee personen. Zodoende kunnen 28 personen in de trein, die uitgerust is met schouderbeugels. De trein is gemaakt door Arrow Dynamics.

Geschiedenis

De baan werd gebouwd in 1982 en stond oorspronkelijk in het Belgische attractiepark Bobbejaanland onder de naam Wervelwind. Bobbejaanland investeerde omgerekend 1.250.000 euro in de baan. Ze werd gesloten in 1999, uit elkaar gehaald en verkocht. Ze stond in de buurt van waar later Fly Away en Sledge Hammer kwamen. In de omgeving van Wervelwind waren onder andere Condor en Revolution te vinden.

Verloop van de rit

Wanneer het treintje het station verlaat, wordt het met een liftheuvel met kettingoptakeling 20 meter opgetakeld. Daarna volgt een bocht en een kurkentrekker. Hierna is er weer een bocht en een kurkentrekker, gevolgd door nog enkele bochten om ten slotte weer in het station te eindigen.