Torreya nucifera

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Torreya nucifera
Torreya nucifera
Taxonomische indeling
Rijk:Plantae (Planten)
Stam:Embryophyta (Landplanten)
Klasse:Spermatopsida (Zaadplanten)
Clade:Gymnospermae
Orde:Coniferales (Coniferen)
Familie:Cephalotaxaceae (Knoptaxusfamilie)
Geslacht:Torreya
Soort
Torreya nucifera
(L.) Siebold & Zucc.
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Torreya nucifera op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie

Torreya nucifera is een langzaamgroeiende conifeer inheems in zuidelijk Japan en het Zuid-Koreaanse Jeju. De boom wordt ook wel Japanse Torreya of Japanse Taxus genoemd. In Japan is de boom bekend als kaya ().

Japanse Torreya nucifera van 600 jaar oud in Sasayama

Beschrijving[bewerken | brontekst bewerken]

De boom wordt gemiddeld ongeveer 15-25 meter hoog met een stamomvang van 1,5 meter na enkele eeuwen van langzame groei. In gunstige omstandigheden kan de boom wel 30 meter hoog met een omvang van 3 meter worden in een tijd van 500 jaar groei maar dat zijn uitzonderingen. De naalden zijn 2-3 cm lang en 3 mm breed. De zaden hebben de vorm van rode besjes.

Go vloerbord van 'Kaja' hout op pootjes

Tegenwoordig is Torreya nucifera in Japan beschermd en moet de boom een natuurlijke dood sterven voordat het hout gebruikt mag worden.

Gebruik[bewerken | brontekst bewerken]

Het hout wordt in Japan het meest gebruikt om er speelborden van te maken waarop het strategische spel Go wordt gespeeld. Door de mooie goudgele kleur van het hout, fijne structuur van de jaarringen en de aangename klank die klinkt als een go-steen met een ferme tik op het bord van Kaja hout wordt geplaatst is het uitermate geschikt daarvoor. Door de grote zeldzaamheid van de boom lopen prijzen voor go borden van Kaja hout enorm op. Van $ 1000 voor een eenvoudig tafelbord van 5 cm dikte tot vanaf $ 10.000 tot enkele tonnen voor een massief Go vloerbord op pootjes van 14-21 cm dikte.