Naar inhoud springen

Trambrug (Schipluiden)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door VanBuren (overleg | bijdragen) op 31 aug 2019 om 23:18. (linked)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Trambrug
Fietsbrug over Vlaardingervaart in 2007
Algemene gegevens
Locatie Schipluiden
Overspant Vlaardingervaart
Monumentale status Rijksmonument
Monumentnummer 521919
Bouw
Bouwperiode 1910-1912
Gebruik
Huidig gebruik na 1968 fietsbrug
Architectuur
Type ijzeren vakwerkboogbrug
Portaal  Portaalicoon   Verkeer & Vervoer

De Trambrug over de Vlaardingervaart bij Schipluiden was een brugverbinding waar vroeger stoomtrams van de Westlandsche Stoomtramweg Maatschappij reden die groenten uit het Westland vervoerden naar Delft.

De karakteristieke ijzeren vakwerkboogbrug werd van 1910 tot 1912 bij Werkspoor gebouwd ten behoeve van de tramverbinding Delft-Schipluiden-Maassluis. De brug werd op het terrein van Werkspoor opgebouwd opdat de directie van de WSM deze kon inspecteren en goedkeuren. Hierna werd de brug gedemonteerd en in onderdelen naar de plaats van bestemming vervoerd.

In 1917 bleek de brug door zijn gewicht en de slappe ondergrond iets te zijn verzakt. De firma W. Bijker uit Utrecht (Oudenrijn) heeft de brug toen 25 cm omhoog gebracht en 11 cm oostwaarts verlegd. Voor het hoogteverschil van de opliggers zijn vulstukken aangebracht.

In 1968 werd de WSM-tramlijn opgeheven. De brug is sinds 1974 in gebruik als fietsbrug en vormt een belangrijke schakel in de fietsroutes van Midden-Delfland.

In 2019 werd groot onderhoud gepleegd aan de brug.[1] Geroeste en kapotte onderdelen werden gerepareerd, en de brug werd geverfd. Omdat deze brug origineel met klinknagels werd geassembleerd moesten reparaties, vanwege zijn status als rijksmonument, ook met klinknagels worden uitgevoerd. Het repareren (of bouwen) met klinknagels gebeurt nog maar zelden.

Zie de categorie De Trambrug, Schipluiden van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.