Trilophosauria

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Trilophosauria
Status: Uitgestorven, als fossiel bekend
Fossiel voorkomen: Vroeg- tot Laat-Trias
Trilophosaurus
Trilophosaurus
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Reptilia (Reptielen)
Onderklasse:Diapsida
Infraklasse:Archosauromorpha
Orde
Trilophosauria
Romer, 1956
Trilophosauria op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Herpetologie

Trilophosauria is een orde van dieren die tot de infraklasse der Archosauromorpha gerekend moet worden. De orde telde slechts één familie, de Trilophosauridae. Tot deze familie behoorden drie geslachten:

Buiten deze familie stond mogelijk nog één geslacht, Teraterpeton, maar deze kan ook net buiten de Trilophosauria vallen. Een ander omstreden geslacht is Helveticosaurus. Voor dit geslacht geldt ook dat hij binnen de Trilophosauria kan vallen, maar dat deze plaats ver van zeker is. Mocht Helveticosaurus toch buiten de Trilophosauria vallen, dan was hij er hoogstwaarschijnlijk nauw aan verwant.

Het waren herbivoren die tot 250 centimeter lang konden worden. Zij leken enigszins op zeeleguanen, maar werden groter, hadden een snavelachtige bek en hadden mogelijk geen stekels. Aan de constructie van de poten is te zien dat zij eenzelfde loopgang hadden als de zeeleguanen.

De plaatsing van de Trilophosauria is zeer omstreden. Ze zijn verschillende malen ondergebracht in groepen als de Placodontia en de Procolophonia. Een nieuwe cladistische analyse wijst uit dat zij echter nauwer verwant waren aan basale archosauromorfe groepen als de orde der Choristodera en de orde der Rhynchosauria. De Trilophosauria wordt nu gezien als de zustertaxon (zustergroep) van deze twee ordes.

Reconstructie van Trilophosaurus.