Triploïdie

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Bitbotje (overleg | bijdragen) op 14 aug 2018 om 12:46. (onzichtbaar controleteken in link, replaced: Musa balbi­sianaMusa balbisiana met AWB)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.

Sjabloon:Tabel mutaties polyploïdie In een triploïde cel komen in de celkern van elk chromosoom drie exemplaren voor (geslachtschromosomen uitgezonderd). Dit wordt weergegeven met 3n = 3x. Elk gen zal dus ten minste driemaal voorkomen. Bij triploïde organismen kunnen problemen verwacht worden bij de meiose, waardoor deze steriel kunnen zijn.

Triploïde organismen kunnen ontstaan wanneer een diploïde en een tetraploïde organisme zich voortplanten. De geslachtscellen van tetraploïde organismen zijn namelijk diploïd, en die van diploïde organismen haploïd.

De meeste bananen zijn nakomelingen van Musa acuminata (haploïde genoom wordt aangeduid met A) en Musa balbisiana (het B-genoom) en hebben een genoom AAB of ABB. De "Cavendish" dessertbanaan, een autotriploïde met een genoom AAA. Triploïde planten zijn steriel en moeten vegetatief vermeerderd worden.[1]

Zie ook