Tropheus

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Tropheus
Tropheus moorii
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Actinopterygii (Straalvinnigen)
Onderklasse:Neopterygii
Infraklasse:Teleostei (Beenvissen)
Superorde:Acanthopterygii (Stekelvinnigen)
Orde:Perciformes (baarsachigen)
Onderorde:Labroidei (Lipvisachtigen)
Familie:Cichlidae (Cichliden)
Geslacht
Tropheus
Boulenger, 1898
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Tropheus op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Vissen

Tropheus is een klein geslacht van cichliden uit het Oost-Afrikaanse Tanganyikameer. Het geslacht komt overal voor in het meer. Mannetjes en vrouwtjes lijken relatief veel op elkaar maar vertonen wel seksueel dimorfisme. Alle soorten zijn maternale muilbroeders.

Alle soorten blijven dicht bij de rotsige kusten van het meer tot op een maximale diepte van 3 meter. Alleen de Tropheus duboisi gaat verder, tot op een diepte van 15 meter. De rotsen worden gebruikt als schuilplaats bij gevaar en bevatten het voedsel; algen. Tropheus wordt gekenmerkt door een bek die speciaal is aangepast voor het wegschrapen van algen van de rotsen.

Soorten[bewerken | bron bewerken]

Er worden binnen het geslacht Tropheus 6 soorten erkend:.[1]

In het aquarium[bewerken | bron bewerken]

Tropheus zijn zeer populair onder aquariumhouders, maar wordt algemeen beschouwd als een moeilijk houdbare vis. Beginners gaan vaak te fout in door een succesvolle formule te veranderen met vaak desastreuze gevolgen.

Inrichting aquarium[bewerken | bron bewerken]

Een voor Tropheus ingericht aquarium moet minstens 400 liter water bevatten en minimaal een voorruit van 150 cm lang hebben. Het aquarium moet worden ingericht met rotspartijen, zodat de dominante mannetjes een referentiepunt hebben en opgejaagde vissen een plek hebben om uit te rusten. Ook zullen rotsen als het goed is met algen worden bedekt, en zo dienen als voedsel voor de Tropheus. Als bodem volstaat fijn grind of zand.

Gedrag in het aquarium[bewerken | bron bewerken]

Een groep Tropheus moet uit ten minste 15 exemplaren bestaan, meer is altijd beter. In een succesvol harmoniserende groep zouden nooit nieuwe exemplaren moeten worden ingebracht, dit kan leiden tot extreme agressie. Tropheus staan bekend om hun agressieve gedrag, dit is niet geheel onterecht. De laagste geplaatste in een groep zal veel te verduren krijgen, maar onder normale omstandigheden zal dit niet tot overlijden leiden. Tegen andere vissen kunnen Tropheus ook zeer onverdraagzaam zijn, alleen specifieke vissen kunnen bij de Tropheus gehouden worden.

Voeren[bewerken | bron bewerken]

Tropheus gedijen goed op voer gebaseerd op spirulina of andere groente. Er is ook specifiek Tropheusvoer op de markt. Het beste is Tropheus kleine porties gedurende de dag te geven in plaats van alles in een keer te geven, dit sluit beter aan op hun natuurlijke leefwijze. Men mag bij Tropheus nooit van voer veranderen als het niet nodig is, dit kan en zal vaak de dood tot gevolg hebben.

Externe links[bewerken | bron bewerken]

http://www.tanganyika.nl/tropheus.php

Literatuur[bewerken | bron bewerken]

  • Konings, Ad Back to Nature gids voor Tanganyikachichliden (tweede druk, 2005)
  • Konings, Ad Tanganyikan cichlids in their natural habitat. (1998, Cichlid Press