Tteok

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Tteok 떡
Tteok, Koreaanse rijstcake
Alternatieve naam ttŏk
Land Vlag van Zuid-Korea Korea
Streek Oost-Azië
Hoofdingrediënt(en) rijstmeel
Gang tussendoor
Portaal  Portaalicoon   Eten en drinken
Korea

Tteok (ttŏk, 떡) is de naam van een uit de Koreaanse keuken afkomstige gestoomde rijstcake. Vaak worden de cakes gemaakt van rijstmeel, maar ook gewone rijst kan soms gebruikt worden. Er bestaande honderden soorten tteok, soms als opzichzelfstaand gerecht of snack, soms als ingrediënt. Tteok wordt gezien als een feestelijk voedsel en wordt dan ook veel gegeten tijdens verjaardagen en bruiloften. Op de eerste dag van het nieuwe jaar, seollal, wordt traditioneel tteok guk gegeten, een soep bereid met tteok.

Varianten[bewerken | brontekst bewerken]

Standaard is tteok wit van kleur, net als rijst, maar door het toevoegen van extra ingrediënten is tteok in allerlei kleuren beschikbaar. Bijvoorbeeld door de toevoeging van wijde alsem (ssuk) krijgt de rijstcake een groene kleur. Meestal worden verse of gedroogde alsembladeren (ssuk) vermalen tot poeder, een kenmerkend ingrediënt in verschillende soorten tteok, zoals ssuk tteok, ssuk-jeolpyeon (쑥절편), ssuk-beomuri en hwajeon 화전.[1][2]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Vergelijkbaar voedsel in andere landen[bewerken | brontekst bewerken]

Referenties[bewerken | brontekst bewerken]

  1. (en) Michael J. Pettid (2008), Korean cuisine: an illustrated history. Reaktion Books, London. ISBN 978-1-86189-348-2.
  2. (en) Food in Korea: Korean Food Culture