Tylopoda

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Tylopoda
Fossiel voorkomen: Eoceen - recent
Vicugna vicugna (vicuña)
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Mammalia (Zoogdieren)
Superorde:Cetartiodactyla (Walvissen en evenhoevigen)
Orde:Artiodactyla (Evenhoevigen)
Onderorde
Tylopoda
Illiger, 1811
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Tylopoda op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie

De Tylopoda of eeltpotigen zijn in de taxonomie van zoogdieren een onderorde van herbivore hoefdieren, binnen de orde Artiodactyla (evenhoevigen). Deze onderorde bevat de familie Camelidae (kameelachtigen) (kamelen en lama's) en een aantal uitgestorven families.

Evolutie en verspreiding[bewerken | brontekst bewerken]

Het natuurlijk verspreidingsgebied van de Tylopoda ligt tegenwoordig in Azië en Zuid-Amerika. De voorouders van deze dieren kwamen echter uit Noord-Amerika. De oudste fossielen van Tylopoda komen uit het Eoceen (rond 45 miljoen jaar geleden) van Noord-Amerika en Europa, een continent dat destijds nog met Noord-Amerika in verbinding stond.

Rond 2 tot 3 miljoen jaar geleden migreerden kameelachtigen via de Beringlandbrug van Noord-Amerika naar Azië. Lama's migreerden rond 3 miljoen jaar geleden naar Zuid-Amerika (als onderdeel van de Great American Interchange). De laatste Noord-Amerikaanse Tylopoda zijn geologisch gezien relatief kort geleden uitgestorven.

Taxonomie[bewerken | brontekst bewerken]

De volgende families worden tot de Tylopoda gerekend:

Twee uitgestorven families van evenhoevigen, de Merycoidodontidae en Agriochoeridae, worden soms ook tot de Tylopoda gerekend. Ze worden echter meestal samen als aparte onderorde, de Oreodonta, gezien.