UCI-wedstrijdclassificatie

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf UCI Wedstrijdclassificatie)

Jaarlijks worden wereldwijd duizenden wedstrijden wielrennen op de weg georganiseerd. Om hierin wegwijs te raken heeft de Internationale Wielerunie (UCI) een aantal classificaties opgesteld die ordening brengen in dit grote aanbod.

Enerzijds worden wedstrijden ingedeeld naar hun aard. Aan elke door de UCI erkende wedstrijd wordt een categorie toegekend. Anderzijds worden wedstrijden ingedeeld naar hun internationale uitstraling of lokaal belang, al dan niet op wereld- of continentaal niveau. Zo komt de internationale kalender tot stand.

UCI Wedstrijdcategorieën[bewerken | brontekst bewerken]

De UCI kent aan alle door haar erkende wielerwedstrijden een categorie toe. Criteria hierbij zijn onder andere de moeilijheidsgraad (afstand, parcours), de uitstraling (wegklassieker of lokale wedstrijd), de duur (eendagswedstrijd of etappewedstrijd), het deelnemersveld (junioren, elite, vrouwen, ...), de discipline (weg, veld, mountainbike, ...). Naargelang de evolutie die een wedstrijd doormaakt, kan een wijziging van categorie doorgevoerd worden. De punten aangerekend in de verschillende competities die hieronder worden beschreven, worden bepaald door de categorie.

Zie UCI-wedstrijdcategorieën voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

UCI Internationale kalender wielrennen op de weg[bewerken | brontekst bewerken]

Wereldranglijsten wielrennen[bewerken | brontekst bewerken]

Onder invloed van de commercialisering van het wielrennen op de weg na de Tweede Wereldoorlog ontstond de behoefte om meer spanning te brengen in het wielerseizoen. Daarom werden over de verschillende wedstrijden heen een competitie tot stand gebracht, waarbij een rangschikking werd opgemaakt op basis van de resultaten van de individuele renners en later ook van landen en ploegen. In eerste instantie waren dat privé-initiatieven (zoals de Challenge Desgrange-Colombo en Super Prestige Pernod). Vanaf 1984 nam de UCI het initiatief over met achtereenvolgens:

de FICP/UCI Wereldranglijst (1984-2004)
de UCI Wereldbeker (1989-2004)
de UCI ProTour (2005-2008)
de UCI Wereldranglijst (2009-2010)
de UCI World Tour ( vanaf 2011)

Deze competities omvatten de belangrijkste wielerwedstrijden, zoals de Grote Rondes en de belangrijkste wielerklassiekers. Om de mondialisering verder door te drukken werden in de laatste jaren ook Australische, Canadese en een Chinese wedstrijd in de ranglijst opgenomen.

Zie Wereldranglijsten wielrennen op de weg voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

UCI Continentale circuits[bewerken | brontekst bewerken]

Naarmate de mondialisering van de wielersport zich voortzette, werd eveneens voor de wedstrijden met minder internationale uitstraling een overkoepelende competitie opgezet. Deze werd ingericht per continent en nam een aanvang in 2005.

Volgende competities kwamen tot stand:

de UCI Africa Tour
de UCI America Tour
de UCI Asia Tour
de UCI Europe Tour
de UCI Oceania Tour
Zie UCI Continentale circuits voor het hoofdartikel over dit onderwerp.