UNetbootin

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
UNetbootin
UNetbootin onder Windows
UNetbootin onder Windows
Ontwikkelaar Geza Kovacs
Recentste versie 657 
(24 oktober 2017)
Status Actief
Besturingssysteem Windows, Mac en Linux
Geschreven in C++ (Qt)
Categorie Live-USB
Licentie GPL
Website (en) Projectpagina
Portaal  Portaalicoon   Informatica
Vrije software

UNetbootin (Universal Netboot Installer) is een programma dat in staat is om een Linuxdistributie te installeren op een USB-stick, waardoor deze een live-USB wordt. UNetbootin wordt vaak gebruikt bij computers die niet over een cd-romstation beschikken, zoals netbooks. Het programma is uitgebracht als vrije software en is beschikbaar voor Windows, OS X en Linux onder de voorwaarden van de GPL.

Werking[bewerken]

UNetbootin biedt de mogelijkheid om te kiezen tussen besturingssystemen uit de lijst, waarna het besturingssysteem gedownload naar de computer en vervolgens wordt geïnstalleerd op de USB-stick. Ook is het mogelijk een vooraf gedownload ISO-bestand te gebruiken waarna dit gekopieerd wordt naar de USB-stick. UNetbootin kopieert echter niet alleen: het voegt ook GRUB toe, waardoor de USB-stick een opstartbaar opslagmedium wordt.

Als de live-USB-stick eenmaal is gemaakt, wordt deze in een USB-poort van de computer gestoken waarna deze opnieuw opgestart moet worden. Het BIOS van de computer moet wel compatibel zijn met opstarten vanaf USB-sticks. Bij recente computers staat de opstartondersteuning voor USB-poorten standaard aan. Vervolgens wordt het besturingssysteem geladen vanaf de USB-stick.

Er zijn ook speciale Linuxdistributies gemaakt voor een USB-stick, zoals bijvoorbeeld Damn Small Linux (die overigens ook op een cd-rom werken). Ondersteunde distributies zijn onder meer Ubuntu, Fedora, OpenSUSE, CentOS, Debian en Linux Mint.

Functies[bewerken]

  • Live USB maken met ruimte om veranderingen op te slaan (persistent of persistentie, enkel voor Ubuntu-gebaseerde Linuxdistributies).
  • Linuxdistributies downloaden vanuit het programma
  • Een eigen kernel en -opties gebruiken (enkel aanwezig in oudere versies).

Zie ook[bewerken]

Externe link[bewerken]