United Parcel Service

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf UPS Airlines)
Ga naar: navigatie, zoeken
United Parcel Services
United Parcel Service
Beurs NYSE: UPS
Oprichting 28 augustus 1907
Sleutelfiguren David P. Abney, CEO
Hoofdkantoor Atlanta, Georgia
Werknemers 398.300 (2011)
waarvan 75.000 buiten de VS
Producten Logistiek en distributie
Omzet $ 53,1 miljard (2011)
Winst Gestegen $ 3,8 miljard (2011)
Website www.ups.com
Portaal  Portaalicoon   Economie

United Parcel Service (tegenwoordig voornamelijk bekend onder de naam UPS) is de grootste en oudste koeriersdienst ter wereld.

Geschiedenis[bewerken]

Het bedrijf werd op 28 augustus 1907 opgericht in Seattle (VS) door de 19-jarige James E. Casey als de "American Messenger Company". In 1919 verhuisde het bedrijf naar Oakland en nam het de nieuwe naam "United Parcel Service" aan. Van toen af werd ook gekozen voor de typische en gepatenteerde bruine kleur "Pullmann Brown", naar de prestigieuze Pullman-Expresstreinverbinding in Amerika. Vanaf 1976 is UPS ook actief in Europa, met een eerste dienstverlening in West-Duitsland. Daarna volgen stelselmatig andere Europese landen, waaronder België vanaf 1989. Sinds 1991 zetelt het bedrijfshoofdkantoor in Atlanta. Het Europese hoofdkantoor is gevestigd in Brussel.

Een Mercedes Vario van UPS

UPS was tot 1999 volledig eigendom van het management zelf. Sinds 1999 is 10% van de aandelen vrij verhandelbaar.

Logistiek[bewerken]

Brievenbus van UPS in de Verenigde Staten

Naast de pakjesdienst richt het bedrijf zich ook steeds meer op aanverwante logistieke activiteiten. Hiervoor heeft het zijn eigen luchtvaartmaatschappij onder de naam UPS Airlines. Bij UPS Supply Chain Solutions kunnen verschillende logistieke processen uitbesteed worden, zoals warehouse management, air- en ocean forwarding, netwerkmanagement, fysiek transport, repair flows, consulting en optimalisatie van de gehele bevoorradingsketen.

UPS Airlines[bewerken]

UPS heeft een eigen luchtvaartmaatschappij die wereldwijd de vracht vervoert: UPS Airlines. Op Louisville International Airport heeft UPS een wereldwijde hub: Worldport. De UPS-vracht op Amsterdam Schiphol wordt afgehandeld door Dnata.

Mislukte overname van TNT Express[bewerken]

Op 19 maart 2012 maakte UPS een bod bekend op het Nederlandse koeriersbedrijf TNT Express. UPS wilde 5,2 miljard euro betalen voor het bedrijf, ofwel 9,50 euro per aandeel. Door het samengaan van beide bedrijven zou een wereldwijd actief concern zijn ontstaan met een omzet van 45 miljard euro (circa USD 60 miljard) op jaarbasis[1]. UPS verwachtte de transactie in het derde kwartaal van 2012 af te ronden. Echter deze overname werd niet goedgekeurd door de Europese Commissie in februari 2013, doordat er oneerlijke concurrentie zou ontstaan ten opzichte van DHL. Als de overname zou doorgegaan zijn zou UPS namelijk met voorsprong de grootste expressdienst ter wereld worden. UPS moet hierdoor een schadevergoeding betalen aan TNT van 220 miljoen euro.

Nederland[bewerken]

Afhankelijk van de verzender wordt de ontvanger al of niet de mogelijkheid geboden een zending af te halen bij een Kiala-punt.

Veroordeling in de Verenigde Staten[bewerken]

UPS heeft in 2017 in de Verenigde Staten een hoge boete gekregen voor het onvoldoende bestrijden van belastingfraude bij het verzenden van pakketten met rookwaar uit indianenreservaten met belastingvrijstelling. UPS vindt het echter ondoenlijk alle pakketten te openen om de inhoud te controleren, en klaagt bovendien dat de boete vele malen hoger is dan wat UPS met de verzendingen heeft verdiend.[2]

Externe link[bewerken]