UV-mos

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
UV-mos
UV-mos
Taxonomische indeling
Rijk:Fungi (Schimmels)
Stam:Ascomycota
Klasse:Lecanoromycetes
Orde:Lecanorales
Familie:Parmeliaceae
Geslacht:Psilolechia
Soort
Psilolechia lucida
(Ach.) M. Choisy (1949)
UV-mos
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
UV-mos op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Schimmels

Het UV-mos (Psilolechia lucida) is een korstmos behorend tot de familie Parmeliaceae. Het komt algemeen voor op verticale beschaduwde steen, zelden ook op bomen. Het kan grote oppervlakten van stenen en rotsen bedekken. Het nestelt zich op zure rots (silicaat of zandsteen), bijna altijd op schaduwrijke, door regen beschermde plaatsen, zoals overhangende rotsen. Het is ook te vinden op antropogene ondergronden zoals muren of grafstenen.

Kenmerken[bewerken | brontekst bewerken]

Het is een korstvormige soort en ligt dicht op het substraat. Het thallus is zwavelgeel tot geelgroen, hoewel de kleur groener is als het oppervlak nat is. Het vormt een poederachtige tot korrelige afzetting, gedeeltelijk bezaaid met onregelmatige scheuren. Apothecia komen zeldzaam voor. Apothecia zijn convex tot bolvormig met een randloze geeloranje schijf met een wasachtig uiterlijk. De diameter is maximaal 0,3 mm. De ascosporen zitten per acht in de ascus en hebben afmetingen van 4 tot 7 × 1 tot 2,5 micron.

Voorkomen[bewerken | brontekst bewerken]

Dit is een wijdverspreide soort die over de hele wereld wordt aangetroffen. Het is gebruikelijk en wijdverbreid in Europa. In Europa loopt de noordelijke grens van het verspreidingsgebied door het zuiden van Fennoscandinavië. In Azië is Psilolechia lucida gemeld uit Japan; in de Midden-Oosten is het waargenomen in Turkije; in Afrika is het bekend van de Canarische Eilanden en Madeira. In Zuid-Amerika is het alleen gemeld vanuit Bolivia en Chili. Het is ook gevonden in Oceanië, Midden-Amerika, en het Antarctisch Schiereiland.