U 331 (Kriegsmarine)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De U-331 was een onderzeeboot van de VII C-klasse die door de Duitse Kriegsmarine tijdens de Tweede Wereldoorlog werd ingezet. De U-331 voerde 10 patrouilles uit en torpedeerde op 25 november 1941 het Britse slagschip HMS Barham in de Middellandse Zee. Gezagvoerder was Freiherr Hans-Diedrich von Tiesenhausen.

Geschiedenis U-331[bewerken | brontekst bewerken]

HMS Barham
De ontploffing van de HMS Barham

Op 26 januari 1940 werd bij de Nordseewerke te Emden de kiel gelegd, en op 20 december van dat jaar werd het schip tewater gelaten. Op 31 maart 1941 werd de U-331 onder Oberleutnant Von Tiesenhausen in dienst gesteld.
Op 3 september van dat jaar doorbrak de U-331 de zeeblokkade die de Britten hadden ingesteld bij Gibraltar. Hierna opereerde het schip uitsluitend nog in de Middellandse Zee. Op 10 oktober werd de U-331 aangevallen door drie Britse landingsboten. Een van de Duitse kanonmitralleurschutters werd dodelijk getroffen door het Brits geschut. Dit was bootsman Hans Gerstenich. De U-331 wist de HMS TLC-18 te beschadigen.

HMS Barham[bewerken | brontekst bewerken]

Tijdens haar derde patrouille zette de U-331 op 17 november 1941 acht commando's af op de Egyptische oostkust van Ras Gibeisa. Hun missie was de spoorweg op te blazen, nabij de kust, maar dit was geen groot succes.
Enkele dagen later, op 25 november, kreeg de U-331 het Britse slagschip HMS Barham in het vizier. De U-331 schoot zijn boegbuizen leeg op de voorbijvarende HMS Barham die geen vermoeden had dat er een U-boot op de loer lag. De U-331 kwam na de lancering van haar torpedo's als gevolg van het gewichtsverlies boven water en werd ontdekt. De Barham probeerde hierop de U-331 te rammen. Deze voerde een crashduik, uit terwijl HMS Barham aan bakboord getroffen werd door haar drie torpedo's, waarbij het munitiemagazijn van het Britse slagschip ontplofte, met catastrofale gevolgen voor de Britse bemanning. Ooggetuigen verklaarden dat het net een vulkaanuitbarsting was. Vanuit een vliegtuig werd de getroffen en daarna exploderende HMS Barham gefilmd en gefotografeerd. Na de crashduik naar de zeediepte van de U-331 kon Von Tiesenhausen nog op het nippertje de U-boot laten opstijgen, voordat ze verpletterd werd door de enorme druk op méér dan 250 meter diepte.
Voor deze actie werd Von Tiesenhausen, die op 1 januari 1942 tot kapitein was bevorderd, op 27 januari 1942 het Ridderkruis van het IJzeren Kruis verleend.

Einde U-331[bewerken | brontekst bewerken]

Op 17 november 1942 werd de U-331 tot zinken gebracht in de Middellandse Zee ten noorden van Algiers in positie 37°05' N. en 02°27' O. Nadat ze zeer zwaar was geraakt door bommen die door een Lockheed Hudson waren afgeworpen, gaf ze signalen naar een watervliegtuig tot overgave. Maar ze werd opnieuw aangevallen, ditmaal door een Fairey Albacore-torpedobommenwerper van het Britse vliegdekschip HMS Formidable. Hierbij zonk de U-331 voorgoed, met 32 bemanningsleden aan boord. Zeventien opvarenden, onder wie commandant Von Tiesenhausen, overleefden de aanval. Ze werden allen krijgsgevangen genomen door de Britten.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]