Ulriken

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Ulriken
Ulriken gezien vanuit het centrum van Bergen
Ulriken gezien vanuit het centrum van Bergen
Hoogte 643 m
Coördinaten 60° 23′ NB, 5° 23′ OL
Ligging Bij de Noorse stad Bergen
Gebergte Scandinavisch Hoogland
Ulriken
Ulriken
Portaal  Portaalicoon   Aardwetenschappen

Ulriken is de hoogste van de zeven bergen rond de Noorse stad Bergen. De berg heeft een hoogte van 643 meter boven zeeniveau. De naam is afgeleid van het Oudnoordse Alrek, dat "het opgehevene" betekent.

Op Ulriken staat een 40 meter hoge televisie- en telecommunicatiemast, gebouwd in 1959. Ook bevindt zich een café op de top.

Met de kabelbaan Ulriksbanen kan de top bereikt worden. De kabelbaan heeft een lengte van 1120 meter en is elke dag geopend, behalve bij slecht weer. De kabelbaan heeft zo'n 150.000 passagiers per jaar, voornamelijk toeristen die het weidse uitzicht over de stad willen ervaren en wandelaars en langlaufers die tochten over het bergplateau maken. In 1974 viel een van de gondels naar beneden, waarbij vier passagiers omkwamen.

Een van de eerste wandeltochten over de berg vond plaats in 1853. Onder deze groep wandelaars bevond zich Henrik Ibsen. Bij deze aangelegenheid schreef hij het gedicht Vi vandrer med freidig mot.

Het Bergense volkslied heet Udsigter fra Ulriken ("Uitzichten vanaf Ulriken"). De Bergense basketballvereniging Ulriken Eagles is vernoemd naar de berg.

Onder de berg loopt de Ulrikstunnel, een spoortunnel tussen het centrum van Bergen en het noordoostelijke stadsdeel Arna. De tunnel is 7.660 meter lang en werd in de periode 1959-1964 aangelegd.

In de 10e eeuw vestigde de Noorse koning Harald I een koninklijke residentie in Alrekstad (Oudnoords: Alrekstaðir), aan de voet van Ulriken. Ook zijn opvolgers zetelden hier. Koning Olav Kyrre besloot volgens de overlevering om de Noorse hoofdplaats van Alrekstad te verplaatsen naar de dichtbijgelegen baai Vågen en stichtte zo de stad Bergen. De naam Alrekstad was mogelijk afgeleid van de naam Ulriken.