Un Verano Sin Ti

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Un Verano Sin Ti
Uitgebracht 6 mei 2022
Opgenomen Puerto Rico, Dominicaanse Republiek
Genre Reggaeton, indie pop
Duur 81:53
Label(s) Rimas
Producent(en) Albert Hype, Byrd, Bass Charity, C-Gutta, Cheo Legendary, Dahian el Apechao, Misael de la Cruz, Demy & Clipz, Hazzi, Haze, Hide Miyabi, Jota Rosa, La Paciencia, Lennex, MAG, Magicenelbeat, Mvsis, Mick, Richie, Scott, Súbelo NEO, Tainy, Zulia
Positie(s) in de hitlijsten
  • Nr. 1 (Spanje, Billboard 200)
  • Nr. 3 (Zwitserland)
  • Nr. 4 (Canada, Italië)
  • Nr. 5 (Nederland)
  • Nr. 14 (Noorwegen)
  • Nr. 21 (Oostenrijk)
  • Nr. 23 (België (Wallonië), Frankrijk)
  • Nr. 25 (België: Vlaanderen)
  • Nr. 26 (Ierland)
  • Nr. 35 (Duitsland)

(en) Allmusic-pagina
(en) Last.fm-pagina
(en) MusicBrainz-pagina
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Un Verano Sin Ti (Een zomer zonder jou ) is het vierde solo-studioalbum, van de Puerto Ricaanse rapper en zanger Bad Bunny . Het album werd op 6 mei 2022 uitgebracht door Rimas Entertainment na de release van zijn vorige plaat El Último Tour Del Mundo (2020). Het album bestaat uit drieëntwintig nummers en is in de eerste plaats een reggaeton-, cumbia- en indiepopplaat, en bevat gastoptredens van onder andere Tony Dize, Rauw Alejandro en Bomba Estéreo.

Commercieel succes[bewerken | brontekst bewerken]

Un Verano Sin Ti, een kritisch en commercieel succes, debuteerde bovenaan de Amerikaanse Billboard 200 . Hierdoor werd het nog maar het tweede volledige Spaanstalige album dat bovenaan de Amerikaanse charts stond. Het album haalde nog records binnen. Het was het eerste album van een Latijns-Amerikaanse artiest dat 10 miljard streams op Spotify bereikte. Bij de 23e jaarlijkse Latin Grammy Awards won Un Verano Sin Ti het beste urban muziekalbum, terwijl het bij de jaarlijkse Grammy Awards het eerste Spaanstalige album werd dat een Grammy-nominatie verdiende voor Album van het jaar. Het album was het meest gestreamde album op Spotify van het jaar 2022 en 2023. Ook is het met inmiddels 15 miljard streams het meest beluisterde album ooit, op ruime afstand van nummer twee ÷ (Ed Sheeran) van Ed Sheeran.

Naast de landen op het Amerikaanse continent deed Un Verano Sin Ti het ook goed in de hitlijsten van Europa. Zo behaalde het bv. de 3de plek in Zwitserland, de 5de plek in Nederland en plek 25 in Vlaanderen.

Artwork[bewerken | brontekst bewerken]

De Platenhoes voor Un Verano Sin Ti vertoont een droevig hart met één oog, met op de achtergrond een levendige strandomgeving met de lichtblauwe oceaan, stralende zonsondergang, palmbomen, vrolijke dolfijnen en roze bloemen, ontworpen door de in LA gevestigde kunstenaar en grafisch ontwerper Adrian Hernandez. De hoes werd officieel onthuld op 4 mei 2022, slechts twee dagen voor de officiële release van het album.

Tracklist[bewerken | brontekst bewerken]

  1. Moscow Mule
  2. Después de la Playa
  3. Me Porto Bonito (met Chencho Corleone)
  4. Tití Me Preguntó
  5. Un Ratito
  6. Yo No Soy Celoso
  7. Tarot (met Jhay Cortez)
  8. Neverita
  9. La Corriente (met Tony Dize)
  10. Efecto
  11. Party (met Rauw Alejandro)
  12. Aguacero
  13. Enséñame a Bailar
  14. Ojitos Lindos (met Bomba Estéreo)
  15. Dos Mil 16
  16. El Apagón
  17. Otro Atardecer
  18. Un Coco
  19. Andrea (met Buscabulla)
  20. Me Fui de Vacaciones
  21. Un Verano Sin Ti
  22. Agosto
  23. Callaita (met Tainy)