Under Capricorn

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Under Capricorn
Het dodenmasker (NL)[1]
Slavin van haar hart (B)[2]
Under Capricorn
Regie Alfred Hitchcock
Producent Alfred Hitchcock
Sidney Bernstein
Scenario Roman:
Helen Simpson
Toneelstuk:
John Colton
Margaret Linden
Bewerking:
Hume Cronyn
Scenario:
James Bridie
Hoofdrollen Ingrid Bergman
Joseph Cotten
Muziek Louis Levy
Richard Addinsell
Montage Bert Bates
Cinematografie Jack Cardiff
Distributie Transatlantic Pictures
Première 8 september 1949
Genre Drama
Speelduur 117 minuten
Taal Engels
Land Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
(mul) TMDb-profiel
(en) AllMovie-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Under Capricorn is een Britse film uit 1949, onder regie van Alfred Hitchcock met in de hoofdrol Ingrid Bergman. Het verhaal is gebaseerd op een toneelstuk van John Colton en Margaret Linden, dat op zijn beurt weer gebaseerd is op een roman van Helen Simpson.

Voor de première werd gedacht dat de film een thriller zou worden, maar het bleek uiteindelijk een dramafilm te zijn over een driehoeksverhouding.

Verhaal[bewerken | brontekst bewerken]

De Ier Charles Adare wil in 1831 een nieuw leven beginnen in Australië, waar zijn oom zojuist tot gouverneur is benoemd. Bij aankomst leert hij Samson Flusky kennen, een zakenman die ooit als veroordeeld gevangene naar Australië is gestuurd. Charles kent Samsons vrouw, Henrietta, nog van vroeger. Ze zijn samen opgegroeid in Ierland. Henrietta blijkt nu aan de drank geraakt te zijn en Samson hoopt dat haar weerzien met Charles haar erbovenop zal helpen. Milly, de huishoudster van Samson, is in het geheim verliefd op Charles en spoort Henrietta juist aan meer te drinken in de hoop dat de alcohol haar fataal zal worden zodat ze Charles voor zichzelf heeft.

Rolverdeling[bewerken | brontekst bewerken]

Acteur Personage
Ingrid Bergman Lady Henrietta Flusky
Joseph Cotten Sam Flusky
Michael Wilding Charles Adare
Margaret Leighton Milly
Cecil Parker The Governor
Denis O'Dea Mr. Corrigan
Jack Watling Winter
Harcourt Williams De koetsier
John Ruddock Mr. Potter
Bill Shine Mr. Banks
Victor Lucas The Reverend Smiley
Ronald Adam Mr. Riggs
Francis De Wolff Major Wilkins
G.H. Mulcaster Dr. Macallister
Olive Sloane Sal
Maureen Delaney Flo
Julia Lang Susan
Betty McDermott Martha

Hitchcock heeft twee cameo’s in de film: op het dorpsplein tijdens een parade, gekleed in een blauwe jas en bruine hoed, en 10 minuten later als een van de drie mannen voor het huis van de gouverneur.

Achtergrond[bewerken | brontekst bewerken]

Under Capricorn was Hitchcocks tweede film in technicolor. Hitchcock maakte voor de opnames gebruik van dezelfde lange scènes met een enkel camerastandpunt als in zijn vorige film, Rope (1948).

De verwachting van het publiek dat de film een thriller zou worden droeg bij aan het mislukken ervan. Dat de film niet goed werd bezocht is mogelijk ook te wijten aan het feit dat in 1949 Bergman een buitenechtelijke relatie bleek te hebben met de Italiaanse filmregisseur Roberto Rossellini.[3] In het boek Truffaut/Hitchcock vertelt Hitchcock aan François Truffaut dat Under Capricorn een dermate grote mislukking was, dat de Bankers Trust Company, die de film had gefinancierd, de film kort na de première terugkocht en tot 1968 uit de roulatie nam. Tevens vermeldde hij dat volgens een recensent van The New York Times het publiek van de film bijna 100 minuten moest wachten op het eerste spannende moment.[4] Volgens Peter Bogdanovich waren Franse critici die in de jaren 50 schreven voor Cahiers du cinéma juist erg te spreken over Under Capricorn.[5]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]