United Nations Office on Drugs and Crime

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Unodc-schriftzug.svg
United Nations Office on Drugs and Crime

De United Nations Office on Drugs and Crime (UNODC) is een organisatie van de Verenigde Naties die in 1997 werd opgericht als het Office for Drug Control and Crime Prevention, door een samengaan van de United Nations International Drug Control Programme (UNDCP) en de Crime Prevention and Criminal Justice Division in het VN-kantoor te Wenen, waarvan in 2002 de naam gewijzigd werd.

Doelen[bewerken | brontekst bewerken]

De UNODC werd opgericht om de VN bij te staan in de strijd tegen drugs, criminaliteit, internationaal terrorisme en corruptie. Dit gebeurt door middel van onderzoek, advies en steun aan nationale overheden en de opstelling en toepassing van diverse conventies, verdragen en protocollen op dat terrein, alsook de technische en financiële bijstand aan deze overheden.

In samenwerking met de Wereldbank ondersteunt UNODC via het Stolen Asset Recovery Initiative (StAR) sedert 2007 internationale inspanningen om het witwassen van corrupte fondsen te bestrijden, en (ontwikkelings-)landen juridisch en technisch te assisteren bij het opsporen ervan.[1]

Organisatie[bewerken | brontekst bewerken]

De UNODC heeft wereldwijd ongeveer 500 stafleden in dienst, heeft zijn hoofdkwartier in Wenen en 21 field offices en een liaison office in New York. Ze wordt bestuurd door een Executive Directordie wordt benoemd door de secretaris-generaal van de Verenigde Naties. Op dit moment is dat Yury Fedotov.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]