Uraeuscobra

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Uraeus)
Uraeus
in hiërogliefen
iaD21
t
I12

I12ofI13
 
goden
 
R9R9R9
Toetanchamon draagt de uraeus als statussymbool

De Uraeuscobra, het Uraeussymbool of afgekort uraeus is de symbolische cobraslang die op vele Egyptische godheden en farao's prijkt. De oude Egyptenaren noemden de slang Iaret wat "Verheffende Cobra" betekent. De grieken noemden het ouraîos (οὐραῖος) wat betekent "Op zijn staart", waaruit Uraeus is voortgekomen.

Mythologie[bewerken | brontekst bewerken]

Het symbool betekent macht en heerschappij over vruchtbaarheid en welvaart van het land. De oorsprong van het uraeussymbool is afkomstig uit Beneden-Egypte waar de cobragodin Wadjet werd vereerd. Het zou de god Geb zijn geweest die de farao had aangewezen als drager van de cobra als de legitieme heerser over Egypte.

De opgerichte cobra verdedigde de farao in de strijd, zoals Thoetmosis III in de Slag bij Megiddo (1457 v.Chr.) en Ramses II in de Slag bij Kadesh (1274 v.Chr.).

Ook de zonnegod Ra droeg de uraeus op zijn zonneschijf waarbij Wadjet de slangen uit de onderwereld, de doeat van Apophis, vernietigen.

Toen Achnaton (ca. 1351-1334 v.Chr.) nog slechts de zonnegod Aton aanbad, bleef alleen de uraeus achter op de zonneschijf.

Galerij[bewerken | brontekst bewerken]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Dubbel kroon Portaal Egyptologie
Zie de categorie Uraeus van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.