Uroplatus guentheri

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Uroplatus guentheri
IUCN-status: Bedreigd[1] (2011)
Een nagenoeg onzichtbaar exemplaar in de natuurlijke habitat in Nationaal park Ankarafantsika, Madagaskar.
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Reptilia (Reptielen)
Orde:Squamata (Schubreptielen)
Onderorde:Lacertilia (Hagedissen)
Infraorde:Gekkota (Gekko's)
Familie:Gekkonidae
Geslacht:Uroplatus (Bladstaartgekko's)
Soort
Uroplatus guentheri
Mocquard, 1908
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Uroplatus guentheri op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Herpetologie

Uroplatus guentheri is een hagedis die behoort tot de gekko's. Het is een van de soorten bladstaartgekko's uit het geslacht Uroplatus.

Naam en indeling[bewerken | brontekst bewerken]

De wetenschappelijke naam van de soort werd voor het eerst voorgesteld door François Mocquard in 1908. Oorspronkelijk werd de wetenschappelijke naam Uroplatus güntheri gebruikt. De soortaanduiding guentheri is een eerbetoon aan de Duitse zoöloog Albert Günther (1830 - 1914).[2]

Uiterlijke kenmerken[bewerken | brontekst bewerken]

Uroplatus guentheri bereikt een lichaamslengte van 7,2 tot 7,9 centimeter exclusief de staart en een staartlengte van 3,0 tot 4,9 cm. De lichaamskleur is grijs- tot geelbruin, met een vlekkerige tot streperige tekening aan de bovenzijde. Er is een donkere streep aanwezig van de achterzijde van de kop tot de staartpunt.[3] Het lijf is zijdelings afgeplat en de kop opvallend groot en driehoekig. De sterk afgeplatte staart is relatief dun maar langwerpig en dient ter camouflage.

Levenswijze[bewerken | brontekst bewerken]

Uroplatus guentheri is boombewonend en leeft 's nachts en zit overdag verscholen in bomen en struiken of onder bladeren geplakt. Tijdens de schemering wordt hij actief en wordt er op kleine insecten gejaagd. Uroplatus guentheri leeft in dichtbegroeide, bossige omgevingen van kustbos tot bergwouden waar het warm en vochtig is. De vrouwtjes zetten eieren af.

Verspreiding en habitat[bewerken | brontekst bewerken]

Verspreidingsgebied in het rood.

De soort komt voor in delen van Afrika en leeft endemisch in noordelijk en westelijk Madagaskar.[2] De habitat bestaat uit droge tropische en subtropische bossen. De bladstaartgekko is aangetroffen op een hoogte van ongeveer 30 tot 120 meter boven zeeniveau.

Beschermingsstatus[bewerken | brontekst bewerken]

Door de internationale natuurbeschermingsorganisatie IUCN is de beschermingsstatus 'bedreigd' toegewezen (Endangered of EN).[4]

Bronvermelding[bewerken | brontekst bewerken]