Van de Kimmenade

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Familie Van de Kimmenade was een van de bekendste textielfamilies in Noord-Brabant en Zuid-Limburg tot eind jaren tachtig van de vorige eeuw. De Van de Kimmenade's zijn een oud Brabants, Katholiek geslacht. Van de Kimmenade wordt ook geschreven als Van Kimmenade, Van Kimmenaede en Van de Kimmenaede. Van oorsprong valt Van Kemenade onder dezelfde familie en werd in het verleden ook Van (de) Kimmenade tot Benschop geschreven.

Korte geschiedenis[bewerken]

Eind 19e eeuw was de familie reeds actief in de textielindustrie. De familie opereerde meestal vanuit de naam "Groep Van Kimmenade", welke door Martinus van de Kimmenade in 1905 werd opgericht. Het uiteindelijke hoogtepunt was in de jaren zestig, toen de familie meer dan tien fabrieken bezat en duizenden mensen personeel in dienst had; in Noord-Brabant betekende dit onder andere een oplossing voor de grote werkloosheid. De "voorman" hierin was Louis van Kimmenade die in 1981 in Bruchsal Duitsland overleed.

Na verkoop en liquidatie van alle (Nederlandse) textielfabrieken is het grootste deel van het familiekapitaal vermoedelijk naar het buitenland verdwenen. Het huidige vermogen van de familie is onbekend. De familie is tegenwoordig nog maar zeer beperkt actief in de textielindustrie, wel in het vastgoed. Loet van Kimmenade, voordien getrouwd met de overleden dochter van politicus Frans-Joseph van Thiel (oud minister en oud tweede kamer voorzitter), is voorzitter van de "Contactgroep Directeuren Textielbedrijven Eindhoven e.o.", zijn voorganger was Ad Wittgen.

De familie kwam in 1999 uitgebreid in het nieuws bij de ontvoering van Joannes van de Kimmenade in Helmond.[1] Ook het gevoerde proces bij de Hoge Raad, waarbij het arrest Kimmenade Nederland BV/Waijer een begrip werd bij arbeidsrechtelijke aansprakelijkheid bij schade van werknemers zorgde voor publiciteit.

Een kleinzoon van Louis, Alexy van de Kimmenade werd in 2007 uitgeroepen tot meest begeerde vrijgezel van Engeland. Hij woont op het landgoed van zijn Belgische moeder, Pinky gravin le Grelle, (voorheen echtgenotevan dhr Wim van de Kimmenade) in Cornwall. Het programma Dirty Cows zond een serie van 10 delen over hem uit op "Living", wat werd gepresenteerd door Tara Palmer-Tomkinson. Ook werd het programma in België op Vitaya uitgezonden.[2] De oudere broer van Alexy, Roderick van de Kimmenade was een belofte voor de toekomst op autorensport-gebied en is momenteel directeur eigenaar van een Drone vliegbedrijf, FlyingDutch.[3]

Van de Kimmenade Groep[bewerken]

 • In 1905 werd de Van de Kimmenade Groep opgericht door Martinus van de Kimmenade.
 • In 1944 werd Artex te Aarle-Rixtel opgericht door Louis van Kimmenade.[1] Dit bedrijf legde zich toe op de productie van meubel- en gordijnstoffen.
 • In 1959 werd Wijnand Janssens B.V. te Oosterhout overgenomen.
 • In 1960 werd Elias-Erens te Tilburg overgenomen.
 • In 1963 werd N.V. H. Eycken & Zoon te Geldrop overgenomen. De 70 werknemers werden ontslagen en de productie werd naar De Rooij-Van Dijk te Tilburg overgebracht.
 • In 1963 werd Textielfabriek Polsterholt te Posterholt voor de productie van kunstzijdestoffen overgenomen.
 • In 1964 vielen 25 ontslagen bij de strijkgarenspinnerij van De Rooij-Van Dijk. Slechts de weverij ging te Tilburg verder onder de naam van H. Eycken.
 • In 1969 werd de Hollandse Textiel Industrie (H.T.I.) te Goirle overgenomen.
 • In 1974 sloot Elias-Erens in Tilburg de poorten.
 • In 1976 werd surséance van betaling verleend aan H.T.I. Een deel ging verder als Goirle Textiel B.V., maar in 1977 ging ook deze fabriek dicht.
 • In 1990 werd Artex verkocht aan Hunter Douglas en de Van de Kimmenade Groep een vastgoedmaatschappij.
 • In 1987 werd de Groep verkocht aan het Britse Yule Catto.
 • In 2000 verkocht Yule Catto de Groep aan de Ierse bouwgroep CRH.
 • In 2005 werd de groep teruggekocht door onder meer Maarten van de Kimmenade. De groep is nog steeds actief, zij het niet meer in de textielsector.

Bovenvermelde lijst is niet volledig. De Van de Kimmenade's beheerden via diverse holdings nog andere fabrieken; de "Van de Kimmenade Groep" was echter het bekendst.

Fabrieken in Nederland[bewerken]

Fabrieken bezat familie Van de Kimmenade onder andere in: Tilburg, Goirle (door onder andere de overname in 1960 van Elias en Wijnand Janssens), Mierlo (fabriek: "Milo"), Aarle-Rixtel (nu gemeente Laarbeek), Weert, Roermond en Heerlen.

Trivia[bewerken]

 • Het wapen dat door de familie wordt gevoerd, bestaat uit een ondergaande zon in de zee. Het hangt onder meer in de Sint-Janskathedraal in 's-Hertogenbosch.
 • Een bekende borg was Huys te Eelwerd of Sissingheborg te Eelwerd, welke reeds wordt genoemd in de zestiende eeuw. Het bevond zich op een omgracht perceel op de wierde, dat tot in de negentiende eeuw als zodanig herkenbaar was. Het huis staat afgebeeld op de kaart van Van Starkenborg en wordt in 1690 vermeld als "Kimmenade met annexen".
 • Martinus van de Kimmenade (1892-1972) was een gekende priester uit Vlierden.
 • Het bekendste familielid in Nederland is Jos van Kemenade, Minister van Staat.[2]
 • Dr. Maarten van de Kimmenade, die niet in een rechte lijn afstamt van Louis van Kimmenade, nam in de jaren zestig het bedrijf van zijn vader over (uitgezonderd de textielfabrieken). Na de verkoop van het bedrijf werd het beroep van psycholoog zijn bestemming. Hij heeft vandaag de dag nog wel aandelen in de "Van de Kimmenade Groep".

Zie ook[bewerken]

Externe bronnen[bewerken]

 • De Nederlandse historicus J.C.G.W. (Jean) Coenen, bracht in 1978 een boek uit getiteld: "Die men heijt van Kijmenaden. De oorsprong van het geslacht Van Kimmenade/Kemenade in het kader van de geschiedenis van Son"