Veelkleurige zeeduizendpoot

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Veelkleurige zeeduizendpoot
Nereis diversicolor 1.jpg
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Onderrijk:Eumetazoa (Orgaandieren)
Superstam:Lophotrochozoa
Stam:Ringwormen (Annelida)
Klasse:Borstelwormen (Polychaeta)
Orde:Phyllodocida
Familie:Nereididae
Geslacht:Hediste
Soort
Hediste diversicolor
(O.F. Müller, 1776)
Afbeeldingen Veelkleurige zeeduizendpoot op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
(en) World Register of Marine Species
Portaal  Portaalicoon   Biologie

De veelkleurige zeeduizendpoot (Hediste diversicolor) is een borstelworm uit de familie Nereididae. De soort is ook bekend onder het synoniem Nereis diversicolor.[1]. De Nederlandse naam is zager. Hij leeft in het noord-oost Atlantische getijden gebied in zelfgegraven gangen in zand of modder. De soortnaam "diversicolor" heeft te maken met de kleurverandering van bruin naar groen die optreedt als het voortplantingsseizoen nadert. Hediste diversicolor werd in 1776 voor het eerst wetenschappelijk beschreven door O.F. Müller.

Beschrijving[bewerken]

Het lichaam van de worm bestaat uit een kop, een cilindrisch, gesegmenteerd lichaam en een staartstukje. De kop bestaat uit een prostomium (gedeelte voor de mondopening) en een peristomium (gedeelte rond de mond) en draagt gepaarde aanhangsels (palpen, antennen en cirri). Over de rug loopt een prominent bloedvat.Biologie[bewerken]

Het is een omnivoor die zijn dieet aanpast aan wat beschikbaar is. Het voedsel kan zowel bestaan uit detritus als uit kleine ongewervelden die met de sterke kaken gevangen worden. Zaden van slijkgras, die anders oneetbaar zijn, kunnen in de gang naar binnen worden getrokken om ze te laten kiemen, waardoor een goede kwaliteit voedsel wordt geproduceerd.[2] Dit is een van de weinige voorbeelden van "tuinieren" in het dierenrijk.

Gebruik[bewerken]

Zagers zijn een geliefd aas in de sportvisserij.