Veit Stoss

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Veit Stoss
Veit Stoss (kopergravure uit ca. 1600)
Persoonsgegevens
Volledige naam Veit Stoss
Bijnaam Wit Stwosza, Veit Stoß, Stosz, Stuosz, Stwosz
Geboren ca. 1447, Horb am Neckar
Overleden 1533, Neurenberg
Geboorteland Duitsland
Beroep(en) Beeldhouwer, etser, schilder
Oriënterende gegevens
Jaren actief Ca. 1460 - 1530
Stijl(en) Noordelijke renaissance
RKD-profiel
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur
Veit Stoss geschilderd door Jan Matejko

Veit Stoss, ook wel Stoß (Horb am Neckar, ca. 1447Neurenberg, 1533) was een Pools/Duits beeldhouwer, graveur, houtsnijder en schilder van christelijk religieuze voorstellingen.

Stoss was een van de belangrijkste laat-gotische beeldhouwers.

Volgens de Neurenbergse geschiedschrijver Johann Neudörffer (1547) stierf Stoss in 1533 op 95-jarige leeftijd, maar dit is net zomin gegarandeerd als het geboortejaar 1447 uit andere bronnen. Het is waarschijnlijker dat hij werd geboren rond 1445-1450. Het is niet bekend waar hij zijn opleiding heeft genoten. Zijn werk vertoont invloeden van de Bovenrijn (Nikolaus Gerhaert), maar ook Zuid-Duitse (Ulm) en Nederlandse invloeden.

Een van zijn beroemdste werken is het veelkleurige houten hoogaltaar in de Mariakerk te Krakau. Ander belangrijk werk is de graftombe van de Poolse koning Casimir IV van Polen in de kathedraal van Krakau op de heuvel Wawel, het altaar van Bamberg en enkele sculpturen in Neurenberg, waaronder de Annunciatie en Tobias met de engel.

Het altaar in Krakau
Aartsengel Raphael en de jonge Tobias, lindehout figurengroep in de Dominikanerkirche in Nürnberg, tegenwoordig Germanisches Nationalmuseum Nürnberg (1516).[1]
Zie de categorie Veit Stoß van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.