Verenigde Communistische Partij

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verenigde Communistische Partij
Logo
Personen
Partijvoorzitter Engel Modderman
Zetels
Zetels Gemeenteraad Oldambt
3 / 25
Geschiedenis
Opgericht 15 juli 1999
Afsplitsing van NCPN
Algemene gegevens
Actief in Nederland
Hoofdkantoor Winschoten
Krant De Waarheid
Richting Links
Ideologie Communisme, marxisme-leninisme
Website vcpoldambt.nl
Portaal  Portaalicoon   Politiek
Nederland

De Verenigde Communistische Partij (VCP) is een kleine regionale communistische partij in Nederland, ontstaan uit een afsplitsing van de NCPN. Evenals de NCPN is de partij voornamelijk actief in Oost-Groningen, de partij had tot de gemeenteraadsverkiezingen van 2014 alleen zetels in de raad van de gemeente Oldambt. Bij de verkiezingen van 2014 heeft de VCP ook een zetel gewonnen in de raad van Pekela, de andere gemeente waar de partij aan de verkiezingen meedeed. In 2015 deed de VCP mee aan de provinciale statenverkiezingen verkiezingen in Groningen.

Ontstaan[bewerken | brontekst bewerken]

Aanleiding voor de breuk in de NCPN was het standpunt van die partij over het project Blauwestad, een groot bouwproject dat gerealiseerd wordt midden in de machtsbasis van de NCPN, de voormalige gemeenten Reiderland en Scheemda.

De NCPN was op het moment dat de plannen voor de Blauwestad concreet werden college-partij in Reiderland. De gemeente Reiderland, inclusief de NCPN, ondersteunde de Blauwestad. In Scheemda zat de partij niet in het college; daar was het verzet tegen een prestigeproject, dat niet is bedoeld voor 'gewone mensen', sterker. Een groep leden van de partij kon zich uiteindelijk niet verenigen en splitste zich af, en vormde onder leiding van Engel Modderman de VCP. Daarbij speelde naast het conflict over Blauwestad ook een rol dat in Scheemda irritatie was ontstaan over de dominante rol van de afdeling Reiderland binnen de NCPN.

Afdelingen[bewerken | brontekst bewerken]

Een kantoor van de VCP in Winschoten (2017).

Tot de verkiezingen in Scheemda van 2006 had de partij in deze gemeente twee zetels maar bij deze verkiezingen verloor de partij er een. Dat zetelverlies zal deels zijn veroorzaakt door het voor het eerst deelnemen door de SP aan de raadsverkiezingen in Scheemda.

Bij de verkiezingen voor de gemeenteraad van de nieuwe gemeente Oldambt, waar Scheemda in opging, in 2009 behaalde de partij 2 zetels, terwijl de NCPN, die ook meedeed, geen zetel haalde. De partij heeft ook een afdeling in Pekela waarmee het mee heeft gedaan aan de gemeenteraadsverkiezingen in 2014.[1] Ook in Pekela is de partij, met een zetel, in de raad gekomen.

Bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2014 is de partij in de gemeente Oldambt, met 15,8% van de stemmen, de tweede partij geworden, na de SP (18,4%). Dit jaar deed de NCPN overigens in Oldambt niet meer mee aan de gemeenteraadsverkiezingen.

Verkiezingsresultaten[bewerken | brontekst bewerken]

Gemeenteraad 2002 2006 2009 2014 2018 2022
Scheemda 14,8% (2 zetels) 10% (1 zetel) Heringedeeld bij Oldambt
Oldambt Gemeente bestond niet 8,5% (2 zetels) 16% (4 zetels) 11,9% (3 zetels) 9,8% (3 zetels)
Pekela - - - 8,2% (1 zetel) - -
Provinciale Staten 2015
Groningen 0,5% (0 zetels)

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]