Vergina

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Archeologische site van Aigai (moderne naam Vergina)
Werelderfgoed cultuur
Vergina
Land Vlag van Griekenland Griekenland
Coördinaten 40° 29′ NB, 22° 19′ OL
UNESCO-regio Europa en Noord-Amerika
Criteria i, iii
Inschrijvingsverloop
UNESCO-volgnr. 780
Inschrijving 1996 (20e sessie)
Kaart
Vergina (Griekenland)
Vergina
UNESCO-werelderfgoedlijst

Vergina (Grieks: Βεργίνα, Vergína) is de naam van een dorp in het noorden van Griekenland, gelegen op 12 km zuidoostelijk van Veroia (in de nomos Imathia in Macedonië), dat beroemdheid verwierf nadat hier op 8 november 1977 de Griekse professor Manolis Andronikos een belangrijke archeologische ontdekking had gedaan. Het behoort tot de Werelderfgoedlijst. De Franse archeoloog en avonturier Leon Heuzey deed reeds in 1855 onderzoek in Macedonië en zijn publicatie Mission archéologique de Macédoine, (Paris, Librairie Firmin Didot, 1876) werd niet onderkend. Heuzey's opgravingen werden pas zestig jaar later voortgezet door Konstantinos Rhomaios, Professor in de Archeologie aan de Faculteit der Letteren van de Aristoteles Universiteit van Thessaloniki. Hij vond het gebied rond Vergina geschikt om in het kader van praktijkonderwijs aan zijn studenten als opgravingsgebied te gebruiken. In 1937 kwam hij naar Vergina, toen recent gesticht om Griekse vluchtelingen uit Klein-Azië te huisvesten. Onder zijn ijverige leerlingen waren de latere archeologen Ph. Petsas en Manolis Andronikos. Zij deden in Vergina hun eerste praktische ervaringen met opgravingen op.

Tijdens opgravingen buiten het dorp ontdekte men de toegang tot een ongeschonden graf. Hierin kwam onder meer een schedel naar boven waarvan de oogkas beschadigd was, volgens Andronikos het bewijs dat dit het graf was van koning Philippus II die zijn oog verloor toen hij daar getroffen werd door een pijl. De botten lagen in een schitterend gouden kistje, versierd met het symbool van de Macedonische zon (ten onrechte vaak Macedonische ster) genoemd. De ontdekking leek te bevestigen dat hier Aigai (Latijn: Aegae) had gelegen, de eerste hoofdstad van het Macedonische koninkrijk, waarvan eerder werd aangenomen dat het met de stad Edessa te identificeren was.

De vondsten uit dit en andere koninklijke graven werden een tijdlang werden getoond in het Archeologisch Museum van Thessaloniki. In het jaar 2000 werden de vondsten overgebracht naar Vergina waar zij tentoongesteld worden in de onmiddellijke nabijheid van de Koninklijke Tomben. Alhoewel deze Schat van Vergina op zich van groot archeologisch belang is, en beschouwd moet worden als de belangrijkste ontdekking in Griekenland sinds de vondst van Mycene door Schliemann, werd de identificatie als de graftombe van Philippus II in eerste instantie door sommige geleerden betwist. Onderzoek, onder meer in Groot-Brittanië door J. Musgrave PhD van de University of Bristol, heeft uitgewezen dat de botten daadwerkelijk van Philippos II, de vader van Alexander de Grote zijn.

Graf

De zogenaamde Zon van Vergina is in de regio vaak op vlaggen te zien. Het symbool werd door Alexander de Grote in geheel zijn rijk gebruikt. Na het uiteenvallen van Joegoslavië koos de Voormalig Joegoslavische Republiek Macedonië dit symbool voor zijn nieuwe vlag, tot grote ergernis van buurland Griekenland. Het gebruik ervan door de Voormalig Joegoslavische Republiek Macedonië werd door de Griekenland gezien als een Slavische claim op de gelijknamige historische regio Macedonië en Grieks Macedonië. In 1995 kwam aan dit geschil een einde doordat de Voormalig Joegoslavische Republiek Macedonië, onder internationale druk, besloot een nieuwe vlag met een ander symbool te kiezen.

Zie de categorie Vergina van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.