Verkiezingen in Brazilië

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Adelaartjes (overleg | bijdragen) op 2 jun 2017 om 22:03. (→‎Zie ook: link)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Voorbeeld van een Braziliaanse stemcomputer, de UE 2000 transparent, voor het eerst gebruikt bij verkiezingen in oktober 2000

In Brazilië kiest men op landelijk niveau de president - het staatshoofd - voor een termijn van vier jaar en de volksvertegenwoordiging Congresso Nacional (Nationaal Congres). Het Nationaal Congres bestaat uit twee kamers, de Câmara dos Deputados (Kamer van Afgevaardigden) met 513 leden voor een termijn van vier jaar en de Senado Federal (Federale Senaat) met 81 leden voor een termijn van acht jaar.

Brazilië kent een meerpartijenstelsel met een diversiteit aan politieke partijen. Meestal haalt geen enkele partij een meerderheid en daarom worden er bijna altijd coalitiekabinetten gevormd.

In Brazilië hebben alle meerderjarige mannen en vrouwen een kiesplicht, niet te verwarren met kiesrecht.

Omdat Brazilië een federatie van diverse deelstaten is worden er ook verkiezingen gehouden voor de deelstaatparlementen.

Brazilië was het eerste land ter wereld dat volledig overging op stemmen via stemcomputers (1996) in plaats van stembiljetten.

Parlementsverkiezingen 2006

Zie Braziliaanse parlementsverkiezingen 2006 voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

De laatste verkiezingen in Brazilië vonden in 2006 plaats. Op 1 oktober moesten de kiesgerechtigden de president en de gouverneurs van de 26 staten van Brazilië. De kiesgerechtigden een nieuw Braziliaans parlement. Daarnaast werden ook nieuwe deelstaatparlementen gekozen.

Presidentsverkiezingen 2006

Zie Braziliaanse presidentsverkiezingen 2006 voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Zittend president Luiz Inácio Lula da Silva (Arbeiderspartij) nam het op tegen Geraldo Alckmin (Braziliaanse Sociaaldemocratische Partij) en andere kandidaten. Lula da Silva was in de peilingen de favoriet. Bij de verkiezingen van 1 oktober verwierf hij echter niet de vereiste meerderheid (48,61% van de stemmen; Alckmin 41,64% van de stemmen) en een tweede ronde was nodig. Deze volgde op 29 oktober. Lula da Silva verkreeg toen 60,83% van de stemmen, terwijl Alckmin bleef steken op 39,17% van de stemmen.

Parlementsverkiezingen 2010

Zie Braziliaanse parlementsverkiezingen 2010 voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Presidentsverkiezingen 2010

Zie Braziliaanse presidentsverkiezingen 2010 voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Parlementsverkiezingen 2014

Zie Braziliaanse parlementsverkiezingen 2014 voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Presidentsverkiezingen 2014

Zie Braziliaanse presidentsverkiezingen 2014 voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Referenda

In de geschiedenis van Brazilië zijn drie landelijke referenda gehouden. De eerste werd gehouden op 6 januari 1963. De bevolking sprak zich toen met 82% van de stemmen uit vóór de herinvoering van het presidentiële stelsel. Het tweede landelijke referendum werd op 21 april 1993. De bevolking moest zich, zoals opgetekend in de Federale Grondwet van 1988 uitspreken over de republikeinse staatsvorm van het land. De overgrote meerderheid van de bevolking sprak haar zegen uit over de republikeinse staatsvorm en presidentiële stelsel.

Het (tot nu toe) laatste referendum was op 23 oktober 2005 toen de bevolking zich moest uitspreken over het door de regering voorgenomen plan om het privéwapen- en munitiebezit onder de bevolking te beperken. Een ruime meerderheid van de bevolking was tegen (64%) het voorgenomen plan. Slechts 36% was voor.

Zie ook

Kaart Brazilië in vlagkleuren Portaal Brazilië

Externe link

  • (en) Adam Carr's verkiezingsarchief