Vestingpark

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Vestingpark
Het Vestingpark in 2016
Het Vestingpark in 2016
Type Stadspark
Locatie Bredevoort
Opening 2016
Beheerder Bredevoorts Belang
Monumentnummer 6875

Het Vestingpark in Bredevoort is sinds 2016 de naam voor een monumentale[1] 19e-eeuwse tuin, oorspronkelijk behorend tot het Sint Bernardus gelegen in de provincie Gelderland, Nederland.

Geschiedenis[bewerken]

Bernard Andreas Roelvink, een rentmeester van stadhouder Willem V, liet in 1764 het Sint Bernardus uitbreiden tot het herenhuis van nu. In 1782 werd het Bastion Vreesniet in erfpacht gegeven aan Bernard Andries Roelvink. Deze vestingwerken werden in de 19e eeuw aan ontmanteling onderworpen ten behoeve van de aanleg van de tuinen die er nog altijd liggen. Een klein stukje van de onderwal is bewaard gebleven, daar is het monumentale theekoepeltje[2] van de familie Roelvink op gebouwd. Het theekoepeltje valt tegenwoordig net als de tuin onder de zorg van Bredevoorts Belang. In 1897 kocht Hermann Schepers het huis die het doorverkocht aan pastoor Bernardus Mulders, die een ziekenhuis wilde stichten. De bisschop van Osnabrück had toestemming verleend aan de Zusters Franciscanessen van Thuine om die taak op zich te nemen. Zo ontstond het R.K. Sanatorium St. Bernardus Gesticht voor TBC patiënten dat tot 1933 zou blijven bestaan. Vanaf dat jaar werd het gebouw in gebruik genomen als bejaardentehuis. In 1838 werden de zusters van Thuine opgevolgd door de zusters van St. Jozef uit Amersfoort. Nabij het theekoepeltje bevindt zich een Lourdesgrot[3] In de tuin bevinden zich tevens enkele lighallen voor TBC patiënten, welke als rijksmonument zijn aangemerkt.[4] De Lourdesgrot en de lighallen herinneren aan kloosterverleden van het park.

Vestingpark[bewerken]

"zwevende pad" ter plaatse van de voormalige bedekte weg

In 2008 werd naar aanleiding van plannen om te vestingwerken ter plaatse te reconstrueren een historisch-geografisch onderzoek naar de vestingwallen en de Kruittorenstraat verricht.[5] Naar aanleiding van het uit het in 2004 vastgestelde Masterplan Bredevoort. In 2010 werden deze plannen herzien, blijkens de opdracht aan landschapsarchitecten om een landschapsontwerp te maken en de bekendmaking van de plannen door eigenaar en initiatiefnemer Bredevoorts Belang. Een "zwevend pad", follies (onder andere een doorsnede van de stadswal) en het afleesbaar maken van verschillende tijdlagen; van vesting tot kloostertuin. Aan de noordzijde zijn bomen verwijderd om het schootsveld in oude staat terug te brengen.[6] In 2012 werd bekendgemaakt dat de nieuwe plannen onherroepelijk waren.[7]

In 2015 werd de tuin grondig hersteld door de kap van zieke bomen en de aanplant van jonge bomen, dwars door het park werd een "zwevend" betonnen pad van ruim twee meter breed aangelegd met betonnen elementen die zo'n 25 centimeter boven het maaiveld uitsteekt. Het pad vormt een verbinding tussen de voormalige bastions bastion Vreesniet en bastion Treurniet en volgt de ligging van de bedekte weg die voor de stadswal lag, waarmee de contouren van de vestingwerken van Bredevoort ter plaatse zijn gevisualiseerd.[8] Het park is sinds april 2016 opengesteld voor het publiek; van zonsopgang tot zonsondergang. Op Tweede Pinksterdag 16 mei 2016 vond de officiële opening plaats.

Afbeeldingen[bewerken]